A sütőtök igazi kincsként tér vissza minden évben az őszi–téli időszakban: természetesen édes, szaftos és kiválóan illik fahéjhoz, szerecsendióhoz, citrusokhoz. Nem csoda, hogy a belőle készült sütőtökös sütemény sokak kedvence, hiszen egyszerre idézi meg a hideg hónapok melegségét és a házias desszertek hangulatát.

Forrás: Shutterstock
Ez a változat kétféle lisztből, joghurtból, vajból és egy kevés olívaolajból készül, így könnyed, puha és aromás lesz a tésztája. A citrusok frissessége és a fűszerek melegsége együtt teszi igazán ünnepi desszertté, amelyet akár hétköznapra, akár ünnepi asztalra is bátran elkészíthetsz.
Sütőtökös süteményrecept – Illatos, puha téli desszert
Hozzávalók (14 szelethez):
150 g zabpehelyliszt + 50 g búzafinomliszt
150 g reszelt sütőtökhús
25 g eritrit–stevia édesítőszer
½ tasak sütőpor
1 db tojás (M-es)
1 dl joghurt (3% zsírtartalmú)
½ dl olívaolaj
60 g szobahőmérsékletű vaj
reszelt citrom- és narancshéj
1 késhegynyi őrölt fahéj
1 késhegynyi reszelt szerecsendió
A mázhoz:
80 g porcukor
2 ek citromlé
Elkészítés:
A sütőt melegítsd elő 180 °C-ra, a sütőformát vajazd és lisztezd ki.
Keverd össze a száraz hozzávalókat, majd apránként add hozzá a többi komponenst. A masszát öntsd a sütőformába, és süsd 50–55 percig, amíg szépen megemelkedik és aranybarna lesz.
A mázhoz keverd simára a porcukrot a citromlével, majd csorgasd a teljesen kihűlt sütemény tetejére.
A mázat akár el is hagyhatod, vagy elkészítheted egy selymesebb, alakbarátabb változatban:
150 g light mascarpone + 50 g xilit + néhány csepp vaníliaaroma vagy ½ vaníliarúd magjai
krémes, lágy réteget adnak a tetejére.
Ez a sütőtökös sütemény minden falatával a téli időszak meleg, fűszeres hangulatát hozza el. Illatos, puha és egyszerűen elkészíthető, így tökéletes választás akkor is, ha valami melengető édességgel szeretnéd feldobni a napodat. Legyen szó hétköznapi nasiról vagy ünnepi kínálásról, ez a sütőtökös sütemény biztosan nagy kedvenc lesz a családban.
Ha további sütőtökös receptre vágy, ezek is érdekelhetnek: