Reformfinomság az ünnepi asztalra: zellerkrémleves fűszeres juhsajtgolyókkal

reformétel karácsony 2025 ünnepi menü
Ha idén karácsonykor valami újjal kísérleteznél, a zellerkrémleves-recept fűszeres juhsajtgolyókkal biztosan elnyeri a család tetszését. Krémes, illatos és különleges – tökéletes alternatíva a hagyományos húsleves helyett.

A zeller íze igen intenzív, ezáltal nem mindenki szereti, de ebben a formában még a legválogatósabbak is meg fogják kóstolni és garantáltan odalesznek érte. A lágy, tejszínes leves találkozása a karakteres juhsajtgolyókkal maga a harmónia, a végeredmény pedig egy csapásra ünnepi és meghitt.

Ünnepi reformétel: zellerkrémleves juhsajtgolyókkal
Ünnepi reformétel: zellerkrémleves juhsajtgolyókkal
Forrás: Shutterstock

Zellerkrémleves juhsajtgolyókkal – Egyszerű, mégis különleges

A zeller igazi szupersztár a gyökérzöldségek között: segíti az emésztést, vízhajtó hatású, és tele van ásványi anyagokkal, amelyek támogatják az immunrendszert. A belőle készült krémleves nemcsak selymes és tápláló, hanem a téli fáradtság ellen is remek természetes hangulatjavító. A lágy, tejszínes textúrához tökéletesen passzolnak a fűszeres juhsajtgolyók, amelyek egy kis pikáns csavart adnak ennek az elegáns előételnek.

Hozzávalók (4 adaghoz):
A leveshez:

1 nagy zeller (kb. 40–50 dkg)

fél póréhagyma

2 nagy burgonya

5 dkg vaj

2 dl tejszín

A sajtgolyókhoz:

20 dkg tömlős juhsajt

10 dkg reszelt trappista sajt

5 dkg vaj

1 evőkanál tejföl

friss zöldfűszerek (petrezselyem, zellerzöld)

durvára tört színes bors

Elkészítés:

A megtisztított zöldségeket vékony szeletekre vágjuk, majd vajon félig puhára pároljuk. Felöntjük egy liter vízzel, hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, és addig főzzük, míg teljesen megpuhul. Botmixerrel krémesítjük, igény szerint átszűrhetjük, hogy még selymesebb legyen.
A sajtgolyókhoz a kétféle sajtot, a vajat és a tejfölt összedolgozzuk, majd vizes kézzel apró golyókat formázunk. Ezeket zöldfűszerbe, borsba vagy pirospaprikába forgatjuk. A leves mellé kínáljuk.

Ez a zellerkrémleves recept nemcsak különleges ízélményt nyújt, hanem a zeller jótékony hatásainak köszönhetően igazi természetes immunerősítő is. Magas ásványianyag- és rosttartalma segíti az emésztést, miközben a tejszínes állag és a fűszeres juhsajtgolyók kényeztetik az ízlelőbimbókat. Téli napokon melengető, hangulatjavító fogás, ami méltó alternatívája a klasszikus húslevesnek.

Ha további egészséges ételeket keresel, ezek is érdekelhetnek:
 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.