A zeller íze igen intenzív, ezáltal nem mindenki szereti, de ebben a formában még a legválogatósabbak is meg fogják kóstolni és garantáltan odalesznek érte. A lágy, tejszínes leves találkozása a karakteres juhsajtgolyókkal maga a harmónia, a végeredmény pedig egy csapásra ünnepi és meghitt.

Forrás: Shutterstock
Zellerkrémleves juhsajtgolyókkal – Egyszerű, mégis különleges
A zeller igazi szupersztár a gyökérzöldségek között: segíti az emésztést, vízhajtó hatású, és tele van ásványi anyagokkal, amelyek támogatják az immunrendszert. A belőle készült krémleves nemcsak selymes és tápláló, hanem a téli fáradtság ellen is remek természetes hangulatjavító. A lágy, tejszínes textúrához tökéletesen passzolnak a fűszeres juhsajtgolyók, amelyek egy kis pikáns csavart adnak ennek az elegáns előételnek.
Hozzávalók (4 adaghoz):
A leveshez:
1 nagy zeller (kb. 40–50 dkg)
fél póréhagyma
2 nagy burgonya
5 dkg vaj
só
2 dl tejszín
A sajtgolyókhoz:
20 dkg tömlős juhsajt
10 dkg reszelt trappista sajt
5 dkg vaj
1 evőkanál tejföl
friss zöldfűszerek (petrezselyem, zellerzöld)
durvára tört színes bors
Elkészítés:
A megtisztított zöldségeket vékony szeletekre vágjuk, majd vajon félig puhára pároljuk. Felöntjük egy liter vízzel, hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, és addig főzzük, míg teljesen megpuhul. Botmixerrel krémesítjük, igény szerint átszűrhetjük, hogy még selymesebb legyen.
A sajtgolyókhoz a kétféle sajtot, a vajat és a tejfölt összedolgozzuk, majd vizes kézzel apró golyókat formázunk. Ezeket zöldfűszerbe, borsba vagy pirospaprikába forgatjuk. A leves mellé kínáljuk.
Ez a zellerkrémleves recept nemcsak különleges ízélményt nyújt, hanem a zeller jótékony hatásainak köszönhetően igazi természetes immunerősítő is. Magas ásványianyag- és rosttartalma segíti az emésztést, miközben a tejszínes állag és a fűszeres juhsajtgolyók kényeztetik az ízlelőbimbókat. Téli napokon melengető, hangulatjavító fogás, ami méltó alternatívája a klasszikus húslevesnek.
Ha további egészséges ételeket keresel, ezek is érdekelhetnek:


