nőgyógyászat a nap cikke nőgyógyász vélemény férfi kiszolgáltatottság bizalom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nőgyógyászat a harmadik olyan terület az egészségügyben, ahol sokkal több férfit találunk, mint nőt - a nőgyógyászatot csak a sebészet és az urológia előzi meg. De miért ilyen férfias ez a szakma? Tényleg szívesebben járunk férfi nőgyógyászhoz, mint nőhöz? A Life.hu utánajárt, miért szeretjük jobban a férfiakat - vagy miért választjuk mégis a nőket.

Az ok, amiért máig ennyire "férfias" maradt a szakma, továbbra sem kézzelfogható, hiszen a szüléshez azért van közük a nőknek is, és nem csak a szülő nő szempontjából: a nőgyógyászokat segítő egészségügyi személyzet szinte kizárólag nő, férfi "szülésznőről" nem nagyon szólnak híradások.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A pénz miatt sajátították ki a férfiak?

A legnépszerűbb vélekedés szerint nincs ezen mit tűnődni, azért kevés a nő, mert a férfiak "uralmuk alá hajtották" ezt a meglehetősen nagy paraszolvenciát ígérő területet. Sokan azonban megkérdőjelezik ezt az egyszerű, pusztán anyagi kedvezményekkel operáló felvetést és inkább lélektani alapokra helyezik a magyarázatot. Eszerint a férfiak objektívebbek tudnak maradni a női betegségek diagnosztizálása, gyógyítása során, nem kell párhuzamot vonni saját életük és a beteg sorsa fölött, ezért választják szívesebben ezt hivatásul, mint a nők, akiknek mindez feltehetőleg gondokat okozhat.

Az azonban biztos, hogy hazánkban nehezen "ébred" ez a terület, és amíg a '80-as években a kommunista Oroszországban éppoly természetes volt egy női orvos a nőgyógyászatban, mint a nyugati világban, Magyarországon olykor még mindig fanyalogva, gyanakodva fogadják a női nőgyógyászok térfoglalását, ami azért lassan mégis szélesedik.

Izgalmas kérdés az is, hogy a nőbetegek ezen az intimitást nem nélkülöző területen vajon a saját nemükbéli orvosban bíznak inkább, vagy a férfi gyógyítóban.

A pro és kontra érvek a páciensek részéről természetesen minden esetben szubjektívek, így a vélemények ütköztetése mellett a Life.hu azt az alapfeltevést hangsúlyozza, hogy szakmai felkészültség, valamint hivatástudat mentén a férfi és a női nőgyógyászok munkája egyaránt értékes és nélkülözhetetlen.

Futószalagon terpesztek

Enikő (34 éves grafikus) első két várandósságát majd a szüléseit vidéken egy férfi nőgyógyász kísérte végig. A harmadik baba már egy női orvosnál született. Enikő szerint leírhatatlan a különbség:

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

"Nem akarom bántani a férfi nőgyógyászokat, mert a két nagyobb fiam orvosa is tisztességes munkát végzett, szakmai szempontból nem lehet okom panaszra. A különbségre, hogy mennyire bizalmasabb érzés egy nővel megosztani a felmerülő kétségeimet és kérdéseimet, akkor ébredtem rá, amikor egy költözés miatt orvost váltottam. Elmúlt a futószalagon terpesztek érzése, úgy éreztem, a doktornő valóban figyel rám, soha nem sürgetett, akkor sem, ha harmincan vártak még a váróteremben. Az előző orvosom viszont, ha ki nem is mondta, de a sebes hanghordozás és a kurta válaszai arra ösztönöztek, hogy villámgyorsan öltözzek, és menjek, amilyen gyorsan csak tudok."

Előbb tudta, hogy elvesztettem a szüzességem, mint az apám

Viki (31 éves, gyógyszerész) ennek éppen az ellenkezőjét állítja a férfi nőgyógyászokról:

"Én soha nem voltam még női nőgyógyásznál, és nem is szeretném kipróbálni ezt a dolgot. Tökéletesen elégedett vagyok az orvosommal, 16 éves korom óta egy orvoshoz járok, ismeri minden rezdülésemet, amikor elvesztettem a szüzességemet, előbb tudta, mint a saját apám. Soha nem éreztem azt, hogy egy 'punci' lennék csak számára. Kifejezetten emberi a kapcsolatunk az orvosommal."

A kérdései is túl bizalmasak voltak

Anita (25 éves, PR-menedzser) meglehetősen szemérmes, és nehezen vette rá magát a kötelező nőgyógyászati vizsgálatokra is:

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

"Zavart, hogy egy idegen férfi kutat bennem. Éppen ezért nekem szinte kapóra jött, hogy a városomban rendelni kezdett egy női orvos. Azt hittem, vele majd könnyebb lesz ez az egész. Ám meglehetősen nagy csalódás ért: a doktornő vizsgálata nemcsak fájdalmasabb volt a megszokottnál, de zavarba ejtő is. Ahogy kérdései is túl bizalmasak voltak számomra. Nem empátiát éreztem, hanem tolakodást, de ez lehet, hogy nem nemfüggő, hanem az orvos személyiségével van összefüggésben van... meg az enyémmel."

Nem csak a szakmai dolgokat tudjuk megbeszélni

Vica (33 éves, fotós) viszont kifejezetten bírja a női orvosokat a szülészet területén:

"Három babám is született ugyanannál a dokicsajnál, és azt hiszem, életem legjobb döntése volt, hogy mertem annak idején váltani: az ő kislánya néhány évvel nagyobb csak az én picikémnél, és tök jó volt, hogy nemcsak a szakmai dolgokat, de a gyerekével kapcsolatos tapasztalatait is megosztotta velem - a saját szülését, a saját félelmeit, a bizonytalanságát és azt is, hogyan lett úrrá a nehézségeken. Ezt egy férfi - bármennyire is jó szakmailag - nem teheti meg, egyszerűen nincs a birtokában az az élmény, ami a nőket összeköti."

5 intő jel, hogy kerülni kell a nőgyógyászodathttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120102-6-into-jel-hogy-kerulni-kell-a-nogyogyaszodat.html5 dolog, amit nem szabad eltitkolni a nőgyógyász előlhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20101015-5-dolog-amit-nem-szabad-eltitkolni-a-nogyogyasz-elol.html2012 legnagyobb orvosi szenzációihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121217-2012-legnagyobb-orvosi-felfedezesei-bionikus-szem-mobilmeretu-szkenner-tudoatultetes-mehatultetes.htmlNem tudták megállapítani az orvosok egy újszülött baba neméthttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20121109-az-orvosok-harom-honapig-nem-tudtak-megallapitani-egy-ujszulott-baba.htmlSötétzöld vérrel sokkolta az orvosokat egy férfihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121108-sotetzold-vere-volt-egy-ferfinak-kanadaban-az-orvosokat-sokkolta.htmlIjesztő műhibák az orvos szemszögébőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121030-tulterheltseg-vagy-gondatlansag-ijeszto-muhibak-az-orvos-szemszogebol.htmlÚj irányzat az orvoslásban: Férgekkel fertőznek meg, hogy meggyógyuljunkhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120912-feregterapiaval-kezelik-az-asztmat-az-allergiat-es-a-belgyulladasokat.htmlOrvosi csoda született: Jobb oldalra nőtt a kislány szíve - mégis egészségeshttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120830-orvosi-csoda-szuletett-jobb-oldalra-nott-a-kislany-szive-jobb.htmlHogyan tett jobb orvossá a gyógyíthatatlan rák?http://www.life.hu/gyogyulj/20120618-gyogyithatatlan-rak-inspiracios-naplo.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.