Mint a sci-fikben - törölhetők a traumás emlékek

stressz emlék trauma törlés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kutatók megtalálták a módját a fájdalmas emlékek végleges törlésének, ami végre utat nyithat a poszttraumás stresszbetegség elleni gyógyszerek kifejlesztéséhez.

Az amerikai John Hopkins Egyetem kutatócsoportja kísérleti egerekben eltávolított egy fehérjét abból az agyi területből, amely a félelem felidézéséért felelős. Ezt követően az egerek képtelenek voltak felidézni egy bizonyos zajhoz társított félelmet. A módszer hasonlít az Egy makulátlan elme örök ragyogása című filmben bemutatott technikához, amelyben Jim Carrey és Kate Winslet úgy döntenek, hogy egy nehéz szakítás után kitöröltetik egymást emlékezetükből.

iStockPhoto
iStockPhoto

A Science Express szaklapban közzétett tanulmány szerzői azt állítják, hogy a felfedezés óriási hatással lehet azokra a betegekre, akiknek életét tönkreteszi a félelem. A kutatást vezető dr. Richard L. Huganir így nyilatkozott: "Amikor valamilyen traumás esemény történik, félelmetes emlékeket hoz létre, amelyek egész életünkben megmaradnak, és bénító hatást gyakorolnak ránk. Eredményeink, amelyek az ebben a folyamatban részt vevő molekuláris és sejt szintű mechanizmusokat mutatják be, megnövelik annak esélyét, hogy gyógyszerekkel manipulálhassuk ezeket a folyamatokat, és javíthassuk a viselkedésterápia hatását olyan betegségek esetén, mint például a poszttraumás stresszbetegség." A viselkedésterápia ugyanis enyhíti a traumás emlékekre adott érzelmi válaszok mélységét, magát az emléket azonban nem távolítja el, ezért gyakran következik be visszaesés.

Dr. Huganir munkatársaival bizonyos fehérjékre, az ún. kalciumáteresztő AMPAR-okra koncentrált, amelyek páratlanul instabilak, és eltávolíthatók az idegsejtekből. Az alapötlet az volt, hogy ezeknek a fehérjéknek az eltávolításával meggyengítik a trauma által létrehozott agyi kapcsolatokat, és ezáltal magát az emléket törlik ki. Dr. Huganir szerint az emlékek szelektív törlése meglehetősen sci-fibe illőnek hangozhat, de egy napon felhasználható lehet a bénító félelememlékek kezelésére olyan emberek esetében, akik háború, nemi erőszak vagy más traumás esemény következtében poszttraumás stresszbetegségben szenvednek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.