méregtelenítés tisztítókúra gyümölcsök léböjtkúra zöldségek turmix
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy alapos tisztítókúra tavasszal azért jó, mert a méreganyagok eltávolítása után jó formában érzed majd magad, és a fáradtságod is elszáll. De mi a léböjtkúra lényege, és melyek azok a zöldségek és gyümölcsök, melyeket különösen érdemes fogyasztani? Eláruljuk.

Aranyat érő italok

A léböjtkúra lényege, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben megmaradnak az értékes vitaminok, ásványi anyagok, hasznos enzimek, ha nyersen csupán itallá turmixolod össze - és nem főzöd vagy párolod - őket, és ennek az italnak a kúraszerű fogyasztásával elősegíted a jó emésztést, az enzimek gyorsabb felszívódását. Emellett a gyümölcslevek - ugyan savtartalmúak, de - emésztés után lúgos kémhatást fejtenek ki, ami helyreállítja a szövetek savbázis-háztartásának egyensúlyát. A lékúra során ugyanolyan hatásfokkal méregtelenítheted a szervezetedet, mintha szilárd zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanál napokon át.

Thinkstock
Thinkstock


Laptop és tévé előtt eszel? Az életeddel játszol


tisztítókúra
lékúra


A leghasznosabb keverékek

sárgarépa
zellerpetrezselyemparadicsomzöldpaprika




Thinkstock
Thinkstock

Ami a levek tisztító hatását illeti, a gyümölcsök közül ebből a szempontból nagyon ajánlott felhasználni almát, szőlőt, citromot, narancsot, grapefruitot, sárgadinnyét, körtét, epret; a zöldségek közül - az említett sárgarépán és zelleren kívül - céklát, uborkát, spenótot, vízitormát, káposztát. Fontos megjegyezni, hogy a vízhajtó hatású zöldség- és gyümölcslevek a vesék védelmét is szolgálják, mert jól átmossák ezt a szervet.

Lenyűgöző képek! Ételből készült nemzeti zászlók képgalériánkban! Katt ide!


Zöldség- és gyümölcskúrák - hétköznapokra

böjtzöldséggyümölcsdiétalevek

zöldséggyümölcsalmacseresznyemeggyeperkörtemálnabarackszilvaszőlő



Thinkstock
Thinkstock

Így tartsd a kúrát!

A kúra megkezdése előtti napon nem szabad nehezen emészthető ételeket enni, lehetőleg zöldséglevest, salátát, kevés főtt burgonyát tanácsos fogyasztani. Sok folyadékot igyál, de a kávét, alkoholt kerüld. Estefelé, vacsora előtt jól teszed, ha megiszol 2 dl vizet, melybe két evőkanál egész lenmagot kevertél - ez széklethajtó hatású -, vagy, ha ez nem használ, fogyassz el egy pohár keserűvizet. A kúra során se feledkezz meg a hidratációról, a magas folyadékbevitelről: napi 2 liter víz vagy tisztító hatású gyógytea, zöldtea fogyasztása ajánlott, a 4 liter elérése pedig ideális. A méreganyagok eltávolítása után jó formában, energikusnak érzed majd magad, a fáradtságod elszáll. Kellemes közérzeted mellett észreveszed majd, hogy nemcsak emésztésed, hanem a bőröd állapota is jelentősen javult.

Forrás: www.patikamagazin.hu

Böjtölés vallási alapon

Végezetül essék néhány szó a böjtölés és a vallás összefüggéséről. Már az ókori kultúrákban is alkalmazták a böjtölést, melynek célja elsősorban az istenségek megközelítése, a haragvó istenek kiengesztelése volt. De az aszkézis, a megtisztulás későbbi korokban is fontos szerepet játszott a vallási szertartások alkalmával. A böjtölési szokások vallások szerint eltérők voltak - és azok ma is. A keresztényeknél elsősorban az advent és a Krisztus feltámadása előtti időszak kötődik hozzá, a zsidó vallásúak pedig főként a bűnbánat és a gyász napjaiban böjtölnek. A muzulmánok nagy tiszteletben tartják napjainkban is a ramadánt, a kötelező böjti hónapot, amikor hajnaltól napnyugtáig tilos az evés-ivás, a nemi élet és a dohányzás.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Fegyencedzés - ha szabad akarsz lennihttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130214-fegyencedzes-uj-fitnesziranyzat-es-filozofia-egyben.htmlEzért fogyott karcsúra Tolvai Renihttp://www.life.hu/ez-zsir/20130223-tolvai-reni-a-megasztar-egykori-enekesnoje-nagyon-lefogyott.htmlMegtudtuk, miért nem dundi Dundika!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130213-dundika-szerencses-alkat-mert-jo-geneket-orokolt-keptelen-elhizni.htmlKarcsúsító ruhában is hatalmas Kim Kardashianhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130222-kim-kardashian-terhes-es-folyamatosan-hizik.htmlFormálja a popsit az elliptikus tréner?http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130221-elliptikus-trener-balogh-rita.htmlGeorgina csinosabb, mint valahahttp://www.life.hu/ez-zsir/sikersztorik/20130213-fogyokuras-sikertortenet-georgina-36-kilot-fogyott.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.