A katolikus egyházfő azt mondta, elődjéhez, XVI. Benedekhez hasonlóan ő is visszavonulna-e, ha egészsége megköveteli.

"Azt teszem majd, amit az Úr mond" - fogalmazott Ferenc pápa, miután feltették neki a kérdést, visszavonulna-e, ha egészsége nem engedné, hogy megfelelően vezesse az 1,2 milliárd fős katolikus közösséget. "Úgy vélem, XVI. Benedek esete nem egyedülálló. Intézményként kellene rá tekintenünk, aki megnyitott egy ajtót, a nyugalmazott pápáét" - mondta a 77 éves egyházfő. 

Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Hozzátette, az, hogy az emberek manapság sokáig élnek, valószínűbbé teszi, hogy a jövőben a pápák lemondanak egészségi okokból.

A kiskorúak szexuális bántalmazásával kapcsolatban kijelentette, hogy az ilyen bűnök sátániak, és mindenkivel, így a bíborosokkal szemben is zéró toleranciát hirdet az egyházban, aki gyerekeket molesztált. Arra a kérdésre, fellép-e a szexuális bántalmazással vádolt bíborosok ellen, azt válaszolta: "senki sem lesz apuci kisfia", senki nem élvez privilégiumokat. Hozzáfűzte, hogy most három bíboros ellen folyik vizsgálat.

Kitért a cölibátusra is, ezzel úgy fogalmazott: ez az intézmény nem dogma - a keleti katolikus egyházakban vannak házas papok -, és az ajtó mindig nyitva áll, hogy megvitassák ezt a témát. Megjegyezte azonban, hogy jelenleg vannak sürgetőbb ügyek – tudósít az MTI.