Ferenc pápa nem tartja kizártnak, hogy egy nap ő is lemond

Forrás: AFP/Filippo Monteforte -
lemondás XVI. Benedek pápa egyházfő Ferenc pápa egészség cölibátus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A katolikus egyházfő azt mondta, elődjéhez, XVI. Benedekhez hasonlóan ő is visszavonulna-e, ha egészsége megköveteli.

"Azt teszem majd, amit az Úr mond" - fogalmazott Ferenc pápa, miután feltették neki a kérdést, visszavonulna-e, ha egészsége nem engedné, hogy megfelelően vezesse az 1,2 milliárd fős katolikus közösséget. "Úgy vélem, XVI. Benedek esete nem egyedülálló. Intézményként kellene rá tekintenünk, aki megnyitott egy ajtót, a nyugalmazott pápáét" - mondta a 77 éves egyházfő.

Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Hozzátette, az, hogy az emberek manapság sokáig élnek, valószínűbbé teszi, hogy a jövőben a pápák lemondanak egészségi okokból.

A kiskorúak szexuális bántalmazásával kapcsolatban kijelentette, hogy az ilyen bűnök sátániak, és mindenkivel, így a bíborosokkal szemben is zéró toleranciát hirdet az egyházban, aki gyerekeket molesztált. Arra a kérdésre, fellép-e a szexuális bántalmazással vádolt bíborosok ellen, azt válaszolta: "senki sem lesz apuci kisfia", senki nem élvez privilégiumokat. Hozzáfűzte, hogy most három bíboros ellen folyik vizsgálat.

Kitért a cölibátusra is, ezzel úgy fogalmazott: ez az intézmény nem dogma - a keleti katolikus egyházakban vannak házas papok -, és az ajtó mindig nyitva áll, hogy megvitassák ezt a témát. Megjegyezte azonban, hogy jelenleg vannak sürgetőbb ügyek – tudósít az MTI.

A cölibátus eltörlésére kérik Ferenc pápáthttp://www.life.hu/news/20140519-ferenc-papat-keri-23-olasz-no-mind-papok-szeretoi-hogy-torolje-el-a-colibatust.htmlOlasz nők írtak levelet az egyházfőnek, hogy törölje el a cölibátust. Szerintük az egyház is jól járna azzal, ha a katolikus lelkipásztorok is felvállalhatnák feleségüket és gyermekeiket és nem kellene bujkálniuk - írja az MTI alapján az Origo. News--Vicces fotók Ferenc pápárólhttp://www.life.hu/news/20140515-ferenc-papa-a-szerdai-audienciajan-megkuzdott-a-szellel-vicces-fotok.htmlA katolikus egyházfő az erős szélellenére megtartotta szokásos szerdai audienciáját a Szent Péter téren. Nagyon mókás felvételek születtek!News--Bárki megeheti Ferenc pápáthttp://www.life.hu/news/20140207-ferenc-papa-katolikus-egyhazfo-egesz-alakos-masat-keszitettek-el-csokoladebol.htmlElkészítették csokoládéból az egyházfő egész alakos mását, amelyet a heti általános audienciáján át is adtak neki.News

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.