Hétfő délig már egy méterrel emelték meg a szerencsétlenül járt Costa Concordia olasz tengerjáró roncsát az eddig a hajót tartó talapzatról.

A Costa Crociere hajótársaság projektvezetője sajtótájékoztatón azt mondta, minden az ütemterv szerint zajlik. A hatalmas roncshajót egy méterrel sikerült megemelni arról a tengerfenéken épített mesterséges talapzatról, amelyen az egyenesbe állított Costa Concordiát tavaly ősszel rögzítették - tudósít az MTI. A hajómonstrumot 2013 szeptemberében állították fel 19 órányi megfeszített munka után.  

Forrás: MTI/EPA/ANSA/Claudio Giovanni

A tengerjáró emelése centiméterről centiméterre történik. A hajó mozgatását abból lehet szabad szemmel észrevenni, hogy a tengerből kiemelkedett roncs oldalán egyre vastagabb sötét csík látható a tengervíz okozta elszíneződés miatt.

A Costa Concordiát a következő órákban további egy méterrel emelik meg. Ezután a hajóroncsot harminc méterrel keletre, a nyílt tenger irányában elvontatják, ott lehorgonyozzák és rögzítik. A következő napokban tovább emelik a tengerjárót, amely a hét végére készen állhat az elvontatásra. További négy-öt nap alatt a genovai kikötőbe szállítják, ahol szétszerelik. 

A hajó 2012. január 13-án éjjel feneklett meg, amikor a toszkán partok közelében fekvő Giglio szigeténél sziklának ütközött, majd az oldalára fordult. A Costa Concordia vonzotta katasztrófaturizmus az utóbbi két nyáron jelentős bevételt hozott a szigetnek, a tragédia és a tengerbe veszett 32 ember halála azonban mély nyomot hagyott az itt élőkben. Köztük volt egy magyar zenész, Fehér Sándor is.