Centiről centire emelik meg a Costa Concordiát

Forrás: MTI/EPA/ANSA/Claudio Giovanni -
Costa Concordia emelés vízszint katasztrófaturizmus hajóroncs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hétfő délig már egy méterrel emelték meg a szerencsétlenül járt Costa Concordia olasz tengerjáró roncsát az eddig a hajót tartó talapzatról.

A Costa Crociere hajótársaság projektvezetője sajtótájékoztatón azt mondta, minden az ütemterv szerint zajlik. A hatalmas roncshajót egy méterrel sikerült megemelni arról a tengerfenéken épített mesterséges talapzatról, amelyen az egyenesbe állított Costa Concordiát tavaly ősszel rögzítették - tudósít az MTI. A hajómonstrumot 2013 szeptemberében állították fel 19 órányi megfeszített munka után.

Forrás: MTI/EPA/ANSA/Claudio Giovanni

A tengerjáró emelése centiméterről centiméterre történik. A hajó mozgatását abból lehet szabad szemmel észrevenni, hogy a tengerből kiemelkedett roncs oldalán egyre vastagabb sötét csík látható a tengervíz okozta elszíneződés miatt.

A Costa Concordiát a következő órákban további egy méterrel emelik meg. Ezután a hajóroncsot harminc méterrel keletre, a nyílt tenger irányában elvontatják, ott lehorgonyozzák és rögzítik. A következő napokban tovább emelik a tengerjárót, amely a hét végére készen állhat az elvontatásra. További négy-öt nap alatt a genovai kikötőbe szállítják, ahol szétszerelik.

A hajó 2012. január 13-án éjjel feneklett meg, amikor a toszkán partok közelében fekvő Giglio szigeténél sziklának ütközött, majd az oldalára fordult. A Costa Concordia vonzotta katasztrófaturizmus az utóbbi két nyáron jelentős bevételt hozott a szigetnek, a tragédia és a tengerbe veszett 32 ember halála azonban mély nyomot hagyott az itt élőkben. Köztük volt egy magyar zenész, Fehér Sándor is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.