A pakisztáni Malala Juszufzai az indiai Kailás Szatjártival megosztva kapta a béke Nobel-díjat.

A pakisztáni Malala ma a világ egyik legismertebb aktivistája – azért dolgozik, hogy a nők is részesei lehessenek az oktatásnak Pakisztánban. 11 évesen a BBC bloggereként a saját életét dokumentálta Egy iskolás lány a tálib uralom ideje alatt címmel. Nem véletlen tehát, hogy hamarosan ő volt a tálibok egyik legkeresettebb célpontja. 2012-ben meg is lőtték, a nyakán és a fején érték a golyók, de csodával határos módon túlélte a támadást. Ahelyett, hogy Malala megrettent volna, még inkább kampányolni kezdett, hogy nemzetközi szinten is felhívja a figyelmet Pakisztán helyzetére. 

A Life.hu összeszedte azokat a tinédzsereket, akik jobbá tették a világot

Forrás: AFP/-


Kailás Szatjári az indiai gyermekek jogi aktivistája is részesül a díjban, akit egyébként nagy esélyesnek tartottak a béke Nobel-díj elnyerésére. Kailas Szatjarti a 90-es évek óta küzd a gyermekmunka ellen Indiában. Eddig 80 ezer gyereket mentett meg szervezetével. Az ő kezdeményezésére vezették be azt a logót, amit a gyerekmunkásokat nem alkalmazó cégek használhatnak termékeiken.


Az elmúlt ötév Nobel-békedíjasai:
2009 - Barack Obama amerikai elnök a nemzetközi diplomácia megerősítéséért és a népek közötti együttműködés elősegítéséért tett erőfeszítéseiért.
 
2010 - Liu Hsziao-po bebörtönzött kínai ellenzéki, másként gondolkodó az alapvető emberi jogok érvényesüléséért folytatott békés küzdelméért.
 
2011 - Johnson-Sirleaf libériai elnök asszony és honfitársa, a nőket a polgárháború ellen mozgósító Leymah Gbowee, tovább a jemeni nőjogi és demokráciaparti aktivista Tavakkul Karman, mert "erőszakmentes küzdelmet folytattak a nők jogaiért, a politikai részvételért és a békéért".
 
2012 - Az Európai Unió az európai kontinens békés fejlődésében, a demokrácia és az emberi jogok elterjesztésében játszott meghatározó szerepéért.
 
2013 - A hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) a vegyi fegyverek megsemmisítése terén végzett széles körű munkájáért.

Forrás: Wikipedia