A globális csokoládéhiány közelebb van, mint gondolnánk - vélekedik a világ két vezető csokigyára.

Csokiimádók, rossz hírünk van. A világ két legnagyobb csokoládégyártó vállalata, a Mars. Inc. és a svájci székhelyű Barry Callebaut szerint az emberek jóval több kakaót fogyasztanak, mint amennyit a kakaóbab termesztésével foglalkozó gazdák elő tudnak állítani – írja a The Washington Post, amely szerint már nem jár olyan messze tőlünk a kakaó globális hiánya.

Forrás: Thinkstock

A probléma, hogy a kereslet jóval meghaladja a kínálatot. A világ kakaótermésének 70 százaléka Elefántcsontpart és Ghána vidékéről származik, ám Nyugat-Afrika száraz időjárása jelentős mértékben csökkentette a termést, ráadásul a hírek szerint a kakaótermés 30-40 százalékával is leszámolt egy kakaóra szakosodott gombabetegség. A kevésbé ideális körülmények miatt pedig – érthető módon – jövedelmezőbb növények termesztésébe kezdtek az eddig kakaóbabbal foglalkozó gazdák.

Mindeközben a világ nem tud lemondani a csokiról: mindenhol hihetetlenül fogy, a legnagyobb népszerűségnek ráadásul a magas kakaótartalmú étcsokoládé örvend. A tudomány már elkezdett agyalni a megoldáson, egy agrármérnöki csapat például olyan fákon dolgoznak, amelyek egy évben akár hétszer is hozhatnak termést. A hátránya viszont, hogy kevésbé lehet ízletes.

Van élet a Nutella után is
A kakaóbab mellett a világ mogyorókészlete is veszélyben van: az időjárás megsemmisító csapást mért a termésre, emiatt pedig - ha igazak a hírek - hamarosan luxuscikké válhat mindenki kedvenc mogyorókréme. A Life.hu eljátszott a gondolattal, milyen közvetlen következményekkel járna a nyalánkság eltűnése - cikkünket ide kattintva olvashatod.