Az egészségügyért felelős tárca egy gyors jogszabály-módosítással vénykötelessé tette azt a sürgősségi tablettát, amely január elején az Európai Bizottság döntése alapján elvben szabadforgalmú szerként szerte az unióban megvásárolható lenne a patikákban.

Számos fogamzásgátlási lehetőség közül választhat manapság. Melyik illik hozzád a legjobban? Tudd meg IDEkattintva!

Az Európai Gyógyszerügyi Hivatal még novemberben tette közzé honlapján az ajánlást, amellyel az ellaOne sürgősségi fogamzásgátlót minden tagországában kivette a receptköteles készítmények köréből. A hatóság javaslatát az Európai Bizottság jóváhagyta. Ám miután a tagállamok nemzeti hatáskörben dönthetnek arról, melyik orvosságot sorolják a vénnyel vagy vény nélkül kiválthatók körébe, így nincs akadálya annak, hogy nálunk továbbra is korlátozzák a hozzáférést – írja a nol.hu. 

IllusztrációForrás: Thinkstock

Ez a tabletta az aktus utáni 72 órán belül megakadályozza a terhességet. Hozzánk hasonlóan receptre kapható a pirula még Horvátországban, Lengyelországban, Németországban és Olaszországban.

Ausztria, Belgium, Finnország, Franciaország, Görögország, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Spanyolország és Szlovénia törvényi szabályozása életkori megszorítások nélkül engedélyezi az esemény utáni tablettához való hozzájutást, de előírás, hogy a készítmény megvásárlása előtt a gyógyszerésszel konzultálni kell.

Ennél is liberálisabb Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Hollandia, Portugália, Románia, Szlovákia és Svédország szabályozása: a levonorgestrel-tartalmú esemény utáni tablettát a vásárló maga veheti le a patikák polcairól, azaz nemcsak az orvosi rendelvény, hanem a gyógyszerésszel való konzultáció sem feltétele a beszerzésnek.

Az EU-n kívül Norvégiában, Svájcban és Szerbiában, továbbá Izraelben és Törökországban szintén a szabadforgalmú státuszúak között van a levonorgestrel hatóanyagú sürgősségi fogamzásgátlók (Norvégia kivételével a gyógyszerész adja ki a betegnek).

Az Egyesült Királyságban az egészségügyi szakemberek térítésmentesen is elláthatják a rászoruló nőket sürgősségi fogamzásgátlóval. Franciaországban 2000 decembere óta a középiskolai védőnők is jogosultak esemény utáni tablettával ellátni a diákokat.

Hüvelygyűrű, implantátum és társaik - a Life.hu ITTgyűjtötte össze a legjobb és legmodernebb fogamzásgátló módszereket!