Fülöp spanyol király nem ismer tréfát, ha családja hírnevének tisztára mosásáról van szó: Spanyolország uralkodója bíróság elé állíttatja és hercegnői címétől is megfosztja nővérét, Cristinát, akit sikkasztásban való részvétellel vádolnak.

Tovább gyűrűzik a spanyol királyi család évek óta húzódó botránya. A tavaly trónra lépett Fülöp király a hivatalos közlemények szerint megvonja nővérétől a hercegnői „Duchess of Palma de Mallorca" címet adócsalásban való részvétel gyanúja miatt - írja az Express.

Fülöp király és feleséfe, Letícia királynéForrás: AFP/Javier Soriano

Cristinának, aki a napokban tölti be 50. évét, még édesapja, a tavaly lemondott I. János Károly király adta a címet. Fülöp király nővére ellen 2010-ben indult nyomozás, de csak 2014-ben emeltek vádat ellene korrupciós ügyben.

Eszerint az egykori hercegnő és kézilabdabajnok férje, Inaki Urdangarin összesen 6 millió euró alapítványoknak szánt pénzt tettek zsebre egy jótékonysági szervezeten keresztül, amelynek Urdangarin volt az elnöke. Bár Cristina tagad, és elmondása szerint ő maga nem tudott semmit férje pénzügyi dolgairól, ő lesz a spanyol királyi család első tagja, akit bíróság elé állítanak.

Cristina és öccse, FülöpForrás: AFP/Jaime Reina

Nem véletlenül igyekszik ennyire tisztára mosni a család hírnevét Fülöp király: a találgatások szerint a számtalan nővel kapcsolatba hozott I. János Károly is azért jelentette be visszavonulását, mert belefáradt a családját övező sok botrányba, amelyek között a nőügyektől kezdve a sikkasztásig minden szerepelt már.