Japán whiskyt küld a világűrbe a Suntory italgyártó cég, hogy tesztelje, hogyan érik az ital a súlytalanság állapotában.
A vállalkozás közlése szerint 10, 18 és 21 éves mintákat fognak tárolni legalább egy éven keresztül a Nemzetközi Űrállomás (ISS) japán laborjában.

A Suntory kutatóinak feltételezése szerint a csekély mértékű hőmérsékletingadozás és a folyadék korlátozott mozgatása hatására lágyabb ízűvé érik a whisky. Földre való visszatérésük után a mintákat whiskyszakértők kóstolják végig, illetve kutatók tudományos vizsgálatoknak vetik alá az italt.
A japán whisky világszerte ismert. A Suntory cég Yamazaki Single Malt Cherry Cask 2013-as italát például idén a világ legjobb whiskyjének választotta a nagy hírnevű, elismert brit szakértő Jim Murray whiskybibliája.
A kelet-ázsiai szigetországban az 1920-as években indította el a whiskytermelést egy japán vállalkozó és skót felesége.