Szmogriadó: Hajnalban lefújták a riasztási fokozatot Budapesten

Forrás: MTI/Beliczay László -
szmog Budapest szmogriadó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hétfő hajnalban megszüntették a szmogriadó riasztási fokozatát, ezzel együtt feloldották a fekete környezetvédelmi matricás autók közlekedési tilalmát a fővárosban. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint ugyanakkor ismételten életbe lépett a tájékoztatási fokozat.

A vasárnap délután kezdődött javulás nyomán Budapesten a szálló por szennyezettségi szintje már egy mérőponton sem haladta meg a riasztási küszöbértéket, ugyanakkor még hat mérőponton magasabb volt, mint a tájékoztatási küszöbérték.

Illusztráció Forrás: MTI/Beliczay László

A szmogriadó tájékoztatási, vagy riasztási fokozatát - a szálló por esetében - akkor kell elrendelni a fővárosban, ha három mérőállomáson az egy időben mért légszennyező anyag szintje, két egymást követő nap átlagában meghaladja a tájékoztatási, vagy riasztási küszöbértéket, és

a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható

- emlékeztet a közlemény.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira, például a gyermekekre, az időskorúakra és a krónikus betegekre - tette hozzá. A szakemberek azt ajánlják, hogy elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók

kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.