Szmogriadó: Kicsit javult a helyzet a fővárosban

szmog Budapest szmogriadó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Valamennyit tisztult Budapest levegője vasárnap délutánra, de ettől még maradhat a szmogriadó. Hétfőn reggel megint köd lesz, ráadásul a hajnalok mindig rosszabbak szmogszempontból, mint a nappalok.

Pesthidegkúton, Káposztásmegyeren és Újbudán vasárnap délután már az egészségügyi határérték alatt, de a főváros többi részén még bőven afölött volt a szálló por mennyisége. Így nagyon valószínű, hogy marad a szmogriadó Budapesten - írja az Origo.

Az Idokep.hu légszennyezettségi képén jól látható, hogy hol lett jobb a levegő az elmúlt órákban.

Javult a levegő Budapest egy részén Forrás: Idokep.hu

A szmoghelyzet éjszaka és hajnalban mindig rosszabb, mint napközben – mondta az Origónak Tóth Tamás, meteorológus. Az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese szerint az egészségügyi határérték mérésénél ráadásul a napi átlag számít, ezért a mostani átmeneti javulás nem feltétlen jelenti, hogy visszavonnák a szmogriadót.

A következő napokról Tóth Tamás azt mondta, hogy

mindenhol javul a levegő minősége.

Északkeleten kicsit lassabban, ott még mindig köd van, de az ország többi részén jó idő lesz, a nap is kisüt. A szmogriadó riasztási fokozatának bevezetését Tarlós István főpolgármester szombat hajnalban rendelte el, eszerint vasárnap reggel 6 órától tiltották ki a legszennyezőbb, fekete környezetvédelmi matricás autók közlekedését. A korlátozás nem terjed ki egyebek mellett az M0-s Budapesten áthaladó szakaszaira, továbbá a Nagykovácsi és Remeteszőlős megközelíthetőségét lehetővé tevő utakra.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton közölte, hogy hétfőtől több fővárosi közösségi közlekedési járatot sűrít, tekintettel a szmogriadó elrendelt riasztási fokozatára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.