A dél-afrikai alkotmánybíróság úgy döntött, Oscar Pistorius nem lebbezhet fel a jogerős ítélet ellen, melyet a bíróság szándékos emberölés miatt hozott ügyében még decemberben.

A sikerre való kilátás hiányával indokolt döntéssel a sportoló minden jogi lehetőséget kimerített, így valószínűleg hosszú börtönbüntetés vár rá - írja az MTI. A fejleményre egyelőre nem reagált Pistorius családja.

Forrás: AFP/Herman Verwey

Mint a Life.hu korábban megírta, a paralimpikon januárban fordult a legfelsőbb bírói testülethez ügye felülvizsgálatát kérve, miután jogerősen bűnösnek találták szándékos emberölés vádjában barátnője, Reeca Steenkamp meggyilkolása miatt.

A mindkét lábán amputált, de lábprotézissel is kiemelkedő eredményeket elérő atléta 2013. február 14-én saját házában a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkamp modellt, akit állítása szerint betörőnek vélt.  

Pistoriust tavaly első fokon gondatlanságból elkövetett emberölésben találták bűnösnek, és ötéves börtönbüntetésre ítélték. Az ügyészség megfellebbezte az ítéletet, és kitartott azon megállapítása mellett, hogy a paralimpiai futó szándékos emberölést követett el.

A legfelsőbb fellebbviteli fórum decemberi ítéletében helyt adott a fellebbezésnek, és arra jutott, hogy a futó szándékosan végzett barátnőjével. Pistorius büntetését még nem szabták ki, az ítélethirdetést április 18-ára tűzték ki. A szándékos emberölésért Dél-Afrikában kiszabható legenyhébb szankció 15 év szabadságvesztés.