Az internetnek köszönhetően minden kacsa és átverés szinte fénysebességgel terjed, és vannak olyan hoaxok, amik kiállták az idők próbáját. Újra meg újra feltűnnek, hogy a hiszékeny és arra fogékony embereket megtévesszék. Összeszedtük az elmúlt 10 év 10 legnagyobb átverését.

Az interneten rengeteg információt meg lehet találni, a könnyű elérhetőség mellett azonban van árnyoldala is a hálónak. Nehéz megállapítani egy információról, hogy igaz-e. z álhírek ráadásul sokkal gyorsabban terjednek az ellenőrzött és hiteles információknál. Az azóta is kiirthatatlan hoaxok velünk élnek. Most összeszedtük az elmúlt 10 év 10 legelképesztőbb és villámgyorsan terjedő álhírét.

A zacskós rizs műanyagból van
Az egész őrületet egy videó indította, amelyben a készítők „bebizonyítják", hogy Kínában még a zacskós rizs is műanyagból készül, holott valószínűleg csak azt sikerült lefilmezni, ahogyan a műanyaggyártáshoz szükséges pellet készül.

Képünk illusztrációForrás: Ács Bori

A pánikot tovább fokozta, hogy egy indonéz nő azt állította, hogy családjában többen is rosszul lettek a műanyag rizs fogyasztása után. Annak ellenére, hogy a helyi hatóságok PVC-gyártáshoz használt anyagok nyomait találták a bevizsgált rizsben, más hatóságok ezt nem bizonyították, így a zacskós rizs továbbra is csak kívülről zacskós, és – ami számunkra talán a legfontosabb – a Magyarországon kapható termékek pedig megfelelnek az érvényes előírásoknak és biztonságosak.

Tejből tejport, tejporból tejet
A régi „tartós tej" elnevezés a mai napig kísérti az UHT tejtermékeket. A hosszú szavatosságot sokféleképpen magyarázzák az internetezők, de a tartósítószer-tartalom és a tejpor-származás a legnépszerűbb elmélet.

Képünk illusztrációForrás: Youtube

A kevésbé elrugaszkodott vélemények csak a vitaminokat és tápanyagokat hiányolják ezekből a termékekből. A kiábrándító igazság azonban az, hogy az UHT tej az ultra magas hőkezelésnek, valamint az aszeptikus kartoncsomagolásnak köszönhetően őrzi meg frissességét, ráadásul úgy, hogy tápanyagtartalma is változatlan marad.

A háttérhatalom repülői
Az összeesküvés-elméletek koronázatlan királya számos rajongót tudhat magának világszinten. A hívők szerint a lassan eltűnő, széles kondenzcsíkokat titokzatos repülőgépek hozzák létre, amelyek háttérhatalmak parancsára vegyi anyagokkal permetezik a lakosságot.

Képünk illusztrációForrás: Biosphoto/© Samuel Dhier / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Samuel Dhier

A spekulációk szerint a cél lehet a népességszabályozás, az időjárás befolyásolása vagy épp a globális felmelegedés megakadályozása, esetleg felgyorsítása. A chemtrail-hívőket természetesen nem billentik ki a szakértők, akik rendre elismétlik, hogy a hajtóművekből kiáramló égéstermékekre, mint kondenzációs magvakra kicsapódik, kifagy a légkörben lévő vízpára – éppen úgy, ahogyan a normál felhőképződés során is a levegőben lebegő kis porszemcsék szolgálnak kondenzmagvakként.

Feloldja a vasszöget a kóla
Az egyik legnépszerűbb internetes álhír hívei szerint a kóla olyan magas savtartalmú ital, hogy egyetlen éjszaka alatt teljes mértékben felold egy hússzeletet, egy emberi fogat, vagy akár egy vasszöget.

Képünk illusztrációForrás: Getty Images/iStockphoto/Siraphol

Szerencsére ezeket az állításokat könnyű ellenőrizni, számos független tesztelő meg is tette már, cáfolva a hoaxokat. A világ legkedveltebb üdítőital-márkájának egyébként is bőven kijut a hasonlóan fantáziadús ötletekből és legendákból, elég csak a videómegosztó portálokon számos verzióban látható, a Mentos cukorka és a kóla "robbanóelegyet" képező párosítását bemutató kisfilmekre gondolni.

Bill Gates fizet az e-mailekért
Az elmúlt évek során már biztos, hogy mindenkihez eljutott (legalább egyszer) a szenzációs hír, mely szerint Bill Gates szétosztja vagyonát vagy épp fizet a továbbküldött emailekért. A milliárdos 1997 óta sokféle kamuhírben szerepelt már, amelyek közül természetesen egy sem volt igaz.

Bill GatesForrás: AFP/Ramin Talaie

Mindezek ellenére töretlen sikerrel hódítják meg az internetet évről évre, hiszen több ezer like, megosztás és továbbküldés követi felbukkanásukat. Az viszont igaz, hogy Bill és Melinda Gates Alapítvány az alapítók halála után húsz évvel szétosztja majd a megmaradt vagyont, közel 40 milliárd dollárt.

Fizetős Facebook
Futótűzként terjedt a rémhír, mely szerint a Facebook belépési díjat kér felhasználóitól és többé nem lesz ingyenesen elérhető. Pánikra persze nem volt ok, hiszen aki megosztotta az erről szóló üzenetet, az „megmenekült és ingyen használhatta továbbra is a felületet".

Forrás: AFP/Kay Nietfeld

Annak ellenére, hogy gyakorlatilag minden egyes médium beszámolt a hír valótlanságáról, az újra és újra szárnyra kelt azóta is. Sajnos Mark Zuckerbeg az egyetlen, akit még nem avattak be a tervbe.

Hagymával tölthető iPod
Az Apple a világ egyik leginnovatívabb vállalatának számít, azonban sokakat megdöbbentett a hír, hogy már egy vöröshagyma is elegendő egy iPod feltöltéséhez.

Képünk illusztrációForrás: Thinkstock

A „tényt" fotók egész hada dokumentálta, ahogy több bátor Apple felhasználó személyesen próbálta ki a technológiai újítást és az instrukcióknak megfelelően Gatorade-be áztatott vöröshagyma segítségével próbálnak lemerült iPodot tölteni. Természetesen nem kellett sok idő, amíg rájöttek a vállalkozó szelleműek is, hogy ők bizony egy alattomos tréfa áldozataivá váltak és a vöröshagyma felhasználása továbbra is a konyhára szűkül.

Hercules, az óriáskutya
Hercules méltó módon viselhette az ókori görög hős nevét, hiszen a 128 kilogrammjával még a Guinness rekordok könyvébe is bekerült. A ló méretű eb hoaxot azonban pont az internet népének értelmesebb fele fosztotta meg a dicsőséges címtől, kiderítve, hogy az egész történet csak ügyes fotó-manipuláció volt.

A golfpálya aligátora
Néha még a legnevesebb médiumokat is megvezeti egy-egy álhír. Ilyen volt az egy amerikai golfpályán lefilmezett közel 4,6 méteres óriás aligátor is. A Guardian saját felületén számolt be az esetről, ráadásul egy korábbi, 5 méteres példány befogását is megemlítették. A videó azonban több árulkodó jelet is tartalmazott, amelyek alapján gyorsan kiderült, hogy csak ügyes kreatív animációs szakemberek állnak a hoax mögött.

Bonsai-macskák
A legkegyetlenebb hír minden bizonnyal a bonsai-macskák szívszorító életéről számolt be. Az állatbarátok a szívükhöz kaptak, amikor kiderült, hogy imádni való kiscicákat barbár módon a legkülönbözőbb formájú üvegekbe zárnak hosszabb időre a Távol-Keleten. A rémhír szerencsére hoax volt, mindenki fellélegezhet – a kiscicák is.