A tragikus veronai buszbaleset után a gyászoló szülőknek még egy érthetetlen hírrel kell megküzdeniük. Kiderült, hogy a sofőr alvászavarral küzdhetett. 

A veronai buszbaleset tragédiája után a gyászoló szülők még mindig az okokat keresik, miközben egy új információval is meg kell küzdeniük. Állítólag a sofőr alvászavarral küzdött, ennek ellenére megkapta a vezetéshez szükséges orvosi engedélyt. A Bors információi szerint a szülők minderről egy egyeztető beszélgetés során szereztek tudomást, szinte véletlenül. A busztársaság vezetőjével találkoztak, mivel a férfi arra kérte a szülőket, indítsanak perközösséget, és pereljék be együtt az olasz autópálya-kezelőt, mert a cégvezető úgy gondolja, a szalagkorlát okozta a tragédiát. 

Alvászavarral küzdött a sofőrForrás: AFP/Handout

"Ebbe azonban nem vagyunk hajlandók belemenni, mert más a véleményünk. Főleg miután ott, a helyszínen megjelent szülők és körülbelül hat-hét ügyvéd előtt elhangzott Czakó úr szájából, hogy a sofőrt korábban alvászavarral kezelték, és neki tudomása is volt erről.  Ám mégis megkapta a vezetéshez szükséges orvosi papírokat. Kérdem én, még ha egészségileg rendben is volt a sofőr, munkaadója miért engedte őt ilyen hosszú útra, tudván, hogy mi a baja? Miért?" – mondta a lapnak Szendrei Mónika, aki lányát, Esztert vesztette el. Hozzátette, azt is felháborítónak tartja, hogy a cégvezető nem írta alá a hozzájárulását ahhoz, hogy az olasz jogrendszer alapján állapítsák meg a családok kártérítését. Ez alapján ugyanis jóval több pénzt kapnának a családok, 4–8 millió helyett 50–120 millió forintot. A busztársaságra nézve azonban ez kedvezőtlen lehet, hiszen a megállapított 1,5 milliárdos keretösszeg fölötti károkat a kft.-nek kellene megfizetnie. A lap megkereste Czakó Tibort, a társaság vezetőjét is, aki elismerte, hogy alvászavara volt a sofőrnek. Hozzátette, szakorvosi és üzemorvosi engedélye is volt, valamint magánál hordta a készüléket, ami segíti a szabályos légzésben, hogy kipihent legyen.