Farkas Helga eltűnéséért egy embert vontak felelősségre, de az egykori nyomozó szerint az emberrablás mögött egy egész bűnszervezet állhatott, méghozzá az olasz maffia. 

Farkas Helga volt az első, aki a rendszerváltás után emberrablás áldozata lett, az esetért egyetlen embert vontak felelősségre, Cs. Józsefet, aki Helga közeli ismerőse volt. A másik gyanúsított, J. Benedek gyilkosság áldozata lett. Az üggyel foglalkozó nyomozónak azonban meggyőződése volt, hogy más is benne lehet az ügyben. Helga autóján ugyanis megtalálták egy harmadik férfi tenyérlenyomatát, nemrég pedig az ahhoz tartozó személyt. Palatinus Gábor, egykori nyomozó szerint az olasz maffia áll az eset mögött.

Farkas Helgát az olasz maffia rabolta el?Forrás: MTI/Németh György

Egy olasz férfi ugyanis rendszeresen látogatta a börtönben Cs. Józsefet, aki a detektív szerint annak a maffiacsoportnak a tagja, amely meggyilkolta Helgát. Cs. József és az olasz férfi közötti kapcsolatról levelek is árulkodnak. "Most volt beszélőm a napokban, mivel az olasz haverom nem tud most Magyarországra jönni, beküldte a feleségét" - idézi az egyik levél részletét a Magyar Nemzet. Úgy véli Farkas Helga elrablását és feltételezett meggyilkolását az olasz maffia, mint bűnügyi alapú terrorszervezet hajtotta végre magyar segítséggel. Cs. József és J. Benedek feladata volt a kapcsolattartás a lány családjával, míg az olaszok fogva tartották Helgát.

A nyomozó szerint Cs. József németországi munkája során került kapcsolatba az olasz maffiával, akik sok vendéglátóhelyet működtettek ott pénzmosás céljából. Az egyik tag – a nyomozó csupán annyit árult el, hogy a vezetékneve Z betűvel kezdődik – beszervezte Cs. Jánost, és ő szervezte meg az emberrablást is. Ezért vihette éppen az észak-olaszországi Triesztbe Cs. József és J. Benedek az emberrabláshoz használt autót, eltűntették ezek után  pedig bejelentették az autó ellopását az olasz hatóságoknak.