Vasárnap délután 17 órától csap össze Horvátország és Franciaország válogatottja a 2018-as labdarúgó-világbajnokság döntőjében. A francia hatóságok hatalmas rohamra számítanak és természetesen felkészülnek arra is, hogy nyer a csapatuk.

Párizsban 12 ezer rendőrt mozgósítanak a vb-döntőre

Venczel Katalin, az MTI tudósítója szerint Párizsban 12 ezer rendőrt, valamint 3 ezer tűzoltót és mentőst mozgósítanak a július 14-i nemzeti ünnephez kapcsolódó pénteki és szombati események és a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi döntőjét néző szurkolók biztosítására - jelentette be csütörtökön Michel Delpuech prefektus. Rajtuk kívül járőröző mintegy 2 ezer katona is az utcákon járőrözik majd.

Így ünnepelték a francia döntőbe jutást a Arc de Triomphe, azaz a Diadalív előttForrás: AFP/Zakaria Abdelkafi
Zárva lesz az Eiffel-torony is
Vasárnap biztonsági okokból zárva lesz a párizsi Eiffel-torony is, miután az oroszországi labdarúgó-világbajnokság döntőjének szurkolói zónáját a torony előtti Mars-mezőn hozzák létre. Az Eiffel-torony vezetősége arról tájékoztatja azokat a turistákat, akik már előzetesen megvásárolták a belépőjegyüket, hogy két hónapon belül automatikusan visszatérítik a jegyek árát. A torony egyébként szombaton sem nyit ki a francia nemzeti ünnep miatt. Anne Hidalgo párizsi főpolgármester hetekkel ezelőtt jelezte, hogy amennyiben Franciaország bejut a labdarúgó-világbajnokság döntőjébe, a város megnyit egy szurkolói zónát a Mars-mezőn, ahol egyébként szombat este a nemzet ünnep alkalmából tűzijátékkal végződő ingyenes koncertet rendeznek.

Szurkolói zóna a Mars-mezőn

A mérkőzés idejére a fővárosban óriáskivetítőt állítanak fel a Mars-mezőn építendő szurkolói zónában, amelyet teljesen körbekerítenek, és hat biztonsági bejárata lesz. A Mars-mező környékén egész nap dupla kordonnal megerősített ellenőrzést tartanak a két évvel ezelőtti Európa-bajnokság biztonsági intézkedéseihez hasonlóan:

A párizsi Eiffel-torony elé a Mars-mezőre mintegy 90 ezer embert várnakForrás: Sputnik/Irina Kalashnikova

A Mars-mező és az annak végében emelkedő Eiffel-torony környékét biztonsági okokból teljesen lezárják a forgalom elől.

"A francia válogatott győzelme esetén az ünneplés olyan tömegjelentekkel jár majd, mint amilyeneket már az elődöntő után is megtapasztaltunk" - hívta fel a figyelmet a prefektus. "Ha a mi csapatunk nyeri meg a világbajnokságot, meg fogjuk tiltani a gépjármű-közlekedést a fél városban" - tette hozzá Delpuech.

Kedd este százezrek ünnepelték a párizsi utcákon Franciaország 1-0-s győzelmét Belgium felett. Az erről készült fotókat ide kattintva érheted el.