Legalább 10 ezer sértettje lehet a francia katolikus egyházon belüli pedofil ügyeknek 1950 óta a francia püspöki konferencia által a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaélések kivizsgálásával megbízott független bizottság szerint.

A francia katolikus egyházon belüli szexuális visszaélések kivizsgálására 2018-ban felállított bizottság tavaly júniusban még csak "legalább háromezerről" áldozatról tudott.

A telefonos bejelentések nem tükrözik vissza a teljességet, és lehetséges, hogy a szám legalább 10 ezerre rúg" - mondta szerdán Jean-Marc Sauvé bizottsági elnök, aki korábban az államtanács, a legmagasabb francia közigazgatási és jogi szervezet alelnöke volt, s aki a szeptemberben lezáró munka eddigi eredményeiről sajtótájékoztatón számolt be.

A pedofília nem szexuális aberráció, hanem mentális betegségForrás: Shutterstock

Júniusban a bizottsági elnök legalább 1500-ra becsülte az elkövetők számát, ezúttal azonban nem kívánta a végső számot megbecsülni.

"Az a nagy kérdés számunkra, hogy az áldozatok hány százalékát értük el. 25, 10 vagy legalább 5 százalékát? Ez is része a bizottságban jelenleg folyó munkának" - tette hozzá.

"Voltak olyan katolikus intézmények és egyházi közösségek, ahol valóságos visszaélési rendszer működött, de nagyon kis számban. Ez a helyzet a tudomásunkra jutott eseteknek egy nagyon kicsi kisebbségét jelenti" - hívta fel a figyelmet a bizottsági elnök.

A francia püspöki konferencia azután döntött a független bizottság felállításáról, hogy Lyonban 2016-ban az egyházmegye több tagja, köztük Franciaország akkor egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetője, Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek ellen is rendőrségi vizsgálat indult papi pedofília elhallgatása miatt. Az egyházi vezetőt első fokon elítélték, majd a fellebbviteli bíróság felmentette, de a bíboros visszavonult érseki tisztségétől.

A CIASE rövidítésű 22 tagú független egyházi bizottság vezetésére szándékosan világi embert kért fel az egyház. A testület - amelynek feladata a papok és az egyházi emberek által elkövetett szexuális bántalmazási ügyek kivizsgálása az 1950-es évektől kezdve - felhívást tette közzé arról, hogy a francia katolikus egyház keresi a szexuális visszaélések áldozatait, akik e-mailben, levélben vagy telefonon jelentkezhettek. A CIASE 2021 őszére készíti el a végleges jelentését.

Forrás: MTI