Vérzéses lázat terjesztő kullancsokat találtak Magyarországon

Forrás: Adam Cuerden/commons.wikimedia.org -
veszélyes vérzés Hyalomma marginatum kullancs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy jön a jó idő, egyre többen merészkednek ki a szabadba. A szakemberek már korábban is figyelmeztettek, hogy durva kullancsinvázió várható, így érdemes felkészülten indulni a túrákra.

Mivel enyhe telünk volt idén, így várhatóan ellepik majd a kullancsok az erdőket, a dús erdei aljnövényzetet. Ám a sima kullancsok mellett, melyek leginkább a lyme kór és az agyhártyagyulladás terjesztői, a klimaváltozásnak köszönhetően egy új kullancsfaj is megjelent hazánkban, az úgynevezett Hyalomma kullancsok - adta hírül az egyik kereskedelmi tévécsatorna.

Hyalomma marginatum Forrás: Adam Cuerden/commons.wikimedia.org

A Hyalomma kullancsok, amelyek a mélyen barázdált testről és a fehér sávos ízelt lábakról ismerhetőek fel, egy egzotikus kórt, a vérzéses lázat terjeszthetik. Valószínűleg a vándormadarak hurcolták be Közép-Euróba és a klímaváltozás miatt tudod megtelepedni nálunk. Eddig itthon szarvasmarhán és margitszigeti sündisznókon találtak néhányat Pest megye környékén.

Egy magyar kutatócsoport adatokat gyűjt az elterjedésükről, ehhez pedig azt kérik: aki ilyen kullancsot talál, küldje el nekik az állatról készült fotót a Kullancsfigyelő honlapon keresztül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.