Ahogy jön a jó idő, egyre többen merészkednek ki a szabadba. A szakemberek már korábban is figyelmeztettek, hogy durva kullancsinvázió várható, így érdemes felkészülten indulni a túrákra.

Mivel enyhe telünk volt idén, így várhatóan ellepik majd a kullancsok az erdőket, a dús erdei aljnövényzetet. Ám a sima kullancsok mellett, melyek leginkább a lyme kór és az agyhártyagyulladás terjesztői, a klimaváltozásnak köszönhetően egy új kullancsfaj is megjelent hazánkban, az úgynevezett Hyalomma kullancsok - adta hírül az egyik kereskedelmi tévécsatorna. 

Hyalomma marginatumForrás: Adam Cuerden/commons.wikimedia.org

A Hyalomma kullancsok, amelyek a mélyen barázdált testről és a fehér sávos ízelt lábakról ismerhetőek fel, egy egzotikus kórt, a vérzéses lázat terjeszthetik. Valószínűleg a vándormadarak hurcolták be Közép-Euróba és a klímaváltozás miatt tudod megtelepedni nálunk. Eddig itthon szarvasmarhán és margitszigeti sündisznókon találtak néhányat Pest megye környékén.

Egy magyar kutatócsoport adatokat gyűjt az elterjedésükről, ehhez pedig azt kérik: aki ilyen kullancsot talál, küldje el nekik az állatról készült fotót a Kullancsfigyelő honlapon keresztül.