Évente több tízezer turista látogat el Csernobil zárt övezetébe, ahol 1986. áprilisában az atomerőmű-baleset történt. Ennyi év elteltével kezd újra beindulni az élet, és olcsó albérletekkel próbálják odacsábítani az embereket. 

A csernobili katasztrófa örökre beírta magát a történelembe. A 4-es reaktorblokk robbanása következtében több ezer ember vesztette életét, és tízezreket kellett kitelepíteni a közeli településekről.

A katasztrófa után a hatóságok létrehoztak egy 30 km-es veszélyzónát, ahol a legnagyobb mértékű volt a szennyezés, és sokáig teljesen elzárták az emberek elől. Az 1986-os katasztrófa óta a környéken csökkent a sugárzás mértéke, és a tragédia helyszíne Ukrajna egyik leglátogatottabb turisztikai célpont lett. Az HBO Csernobil című sorozata után még többen látogattak el a borzalmak helyszínére, most pedig kedvező lakás árakkal szeretnék odacsábítani, és ott tartani az embereket.

A kijevi önkormányzat ugyanis nemrég bejelentette, hogy újra szeretnék benépesíteni a sokak által csak szellemvárosnak nevezett Pripjatyt, és 36 ingatlant szeretnének idén bérbe adni. Egy 700 négyzetméteres lakást havi 11 dollárért, vagyis átszámítva 3400 forintért kínálnak, de ha valaki ötéves szerződést köt, a bérleti díj nem haladja meg a 11 500 forintot havonta

-írja a kyivpost.com.

Turisták egy elhagyatott lakásban, az ukrajnai Csernobil közelében fekvő Pripjaty városábanForrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko