Koronavírus-fertőzéssel született egy csecsemő, az édesanya korábban visszautasította az oltást

Forrás: 123rf.com -
koronavírus újszülött fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ijesztő dolog történt egy romániai családdal: koronavírussal fertőzött baba jött világra. Az édesanya korábban már átesett a járványon, ám az oltást visszautasította terhessége miatt. 

A rémisztő eset a lași-i Elena Doamna szülészeten történt. A babának a születés után azonnal pozitív lett a tesztje. Később kiderült, hogy az édesanya, bár átesett a fertőzésen, mégsem akarta beoltatni magát. Ez nem meglepő, mert a várandós nők 90%-a a terhességre hivatkozva elutasítja az oltást - írja a Borsonline.

Az újszülöttet közel két hétig tartották megfigyelés alatt, szerencsére néhány nap múlva lement a láza és elmúlt az orrfolyás is. Miután jobban lett, ismét tesztelték, és akkor már negatív lett az eredmény.

A helyzet egyre drámaibb Romániában: egyre több koronavírussal fertőzött várandós kismamát ápolnak a szülészeten, az ágyak számát a negyedik hullám kezdete óta közel a duplájára kellett emelni.

Az anya Covid-19 fertőzöttsége megváltoztathatja a baba immunrendszerét Forrás: 123rf.com

Lehet oltakozni várandósan?

Sok családban kérdés, hogy várandósan lehet-e oltatni vagy sem. Az infektológusok és a kutatók azonban egy emberként javasolják a kismamáknak: oltassák be magukat, hiszen a vakcina sem a mamára, sem pedig a babára nincs káros hatással, ellenben megvédi őket a fertőzéstől.

- mondta korábban a Kossuth Rádió Vakcinainfó című műsorában dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Kiemelte, hogy ez akkor is érvényes, ha valaki fogamzásgátló készítményt szed, azonban ha tüneteket észlelnek magukon, mindenképp forduljanak orvoshoz:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.