WHO: a dél-afrikai variánson kívül még négy mutáns miatt kell aggódni

Forrás: 123rf.com -
WHO COVID-19 dél-afrikai variáns koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aggasztónak minősítette pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a koronavírus új, omikronnak elnevezett dél-afrikai variánsát, amely a WHO szerint gyorsabb mértékben terjedhet más változatokhoz képest.

Az adatokat felülvizsgáló független szakértők zárt ajtók mögött tartott gyűlését követően kiadott közlemény szerint a variáns nagyszámú mutációval rendelkezik, amelyek közül egyesek aggodalomra adnak okot. A szöveg szerint az előzetes bizonyítékok alapján az újrafertőződés fokozott kockázata áll fenn ennél a variánsnál a többi, szintén aggodalomra okot adó variánshoz képest.

A WHO közlése szerint a jelenlegi PCR-tesztek képesek azonosítani az omikron vírusvariánst.
A hivatalosan B.1.1.529 megjelöléssel nyilvántartott omikronon kívül a SARS-CoV-2 koronavírus további négy variánsát tartják még számon aggodalomra okot adó mutációként, mivel a korábbi vírusváltozatokhoz képest veszélyesebbek, fertőzőbbek, halált okozóbbak, vagy kevésbé lehet hatásos ellenük a védőoltás.

Illusztráció Forrás: 123rf.com

Az először a Dél-afrikai Köztársaságban azonosított variáns nyomán az Európai Unió (EU) és Nagy-Britannia szigorított a határellenőrzésen, miközben a tudósok próbálják megállapítani, hogy az új variáns ellenáll-e a védőoltásoknak. Hasonló lépéseket tett később az Egyesült Államok és Kanada is. Joe Biden amerikai elnök közölte: az Egyesült Államok megtiltja a jövő héttől a beutazást nyolc afrikai országból - a Dél-afrikai Köztársaságból, Botswanából, Zimbabwéből, Namíbiából, Lesothóból, Eswatiniből, Mozambikból és Malawiból - a variáns miatt. A legtöbb, amerikai állampolgársággal nem rendelkező személynek, aki az elmúlt 14 napban járt ezekben az országokban, nem engedik a beutazást. Jean-Yves Duclos kanadai egészségügyi miniszter szintén pénteken bejelentette, hogy megtiltják a beutazást hét afrikai országból, a Dél-afrikai Köztársaságból, Botswanából, Zimbabwéből, Namíbiából, Lesothóból, Eswatiniből és Mozambikból.


Mindazonáltal Christian Lindmeier, a WHO szóvivője óvatosságra intett a beutazási tilalmak elhamarkodott bevezetésével szemben.
"A WHO azt javasolja, hogy az országok továbbra is kockázatalapú és tudományos megközelítést alkalmazzanak az utazásra vonatkozó intézkedések bevezetésekor" - mondta. A szóvivő szerint néhány hétbe telhet, míg megállapítják, hogy a variáns milyen mértékben terjed, illetve mennyire hatásos a kezelés és a védőoltások vele szemben. Lindmeier szerint az emberek lehetőleg hordjanak maszkot, kerüljék a nagyobb összejöveteleket, szellőztessék a szobákat, és tartsák tisztán a kezüket.
Mike Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója méltatta a dél-afrikai egészségügyi hatóságokat azért, hogy sikerült észlelniük az új variánst. A WHO szerint az elmúlt hetekben - miközben az új változatot azonosították - meredeken emelkedett az újabb koronavírus-fertőzöttek száma a Dél-afrikai Köztársaságban. A vészhelyzeti igazgató mindazonáltal szintén óvatosságra intett az elhamarkodott intézkedésekkel kapcsolatban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.