Tilos lesz táncolni az ünnepek alatt a bárokban és az éttermekben a koronavírus ötödik hullámának megfékezése miatt Franciaországban

Forrás: Shutterstock -
karácsony korlátozás Franciaország koronavírus ünnepek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus-járvány ötödik hullámának megfékezésére Franciaországban tilos az éttermekben és a bárokban táncolni az alatt a négy hét alatt, amíg az éjszakai szórakozóhelyek nem nyithatnak ki - derült ki egy szerdán megjelent kormányrendeletből. Emmanuel Macron államfő ugyanakkor megerősítette, hogy a kormány más korlátozásokat nem tervez.

"A kormány még hétfőn meghozott döntése értelmében a diszkók péntektől január 6-ig nem fogadhatnak vendégeket. A szerdai közlés szerint "ezen időszak alatt a tánc tiltása a bárokra és az éttermekre is vonatkozik". Ez utóbbiak ugyanakkor korlátozások nélkül nyitva tarthatnak.

A kormány a párizsi Pasteur Intézetnek a The Lancet tudományos folyóiratban megjelent tanulmányára hivatkozva arra emlékeztetett, hogy az éjszakai szórakozóhelyek a fertőzés szempontjából nagyon kockázatos helyszínek, mert rosszul szellőztetett, zárt helyiségek, ahol a koronavírus könnyebben marad meg a légtérben. A diszkók 16 havi zárva tartás után július 9-én nyithattak újra, és védettségi igazolással (oltási igazolással vagy 24 óránál nem régebbi negatív teszttel) voltak látogathatóak.

A kormány jelezte, hogy a diszkók tulajdonosainak kártérítést fizet a következő négy hét bevételkiesése miatt. Az érdekeltek azonban kifogásolják, hogy más terekben továbbra is engedélyezett az ünneplés, illetve a fiataloknak a bulizás.

"Már megint minket zárnak be, az 1200 diszkót. Mi nem alamizsnát kérünk, hanem dolgozni szeretnénk" - mondta egy tulajdonos kedden Emmanuel Macron államfőnek, amikor a közép-franciaországi Vierzonban tett látogatásán járókelőkkel beszélgetett.

Forrás: Shutterstock

"Nem szabad azt hinni, hogy megbélyegezzük önöket. Az éttermekkel és a bárokkal ellentétben, ahol ülnek az emberek, (az éjszakai szórakozóhelyeken) az idő nagy részében nem az asztal körül vannak" - válaszolta az elnök. "Megígérem, hogy megpróbálunk a lehető leghamarabb újranyitni"- tette hozzá, megerősítve, hogy az állam "példás" kártérítést nyújt majd a létesítményeknek a zárvatartás alatt. Jean Castex miniszterelnök azzal is indokolta a diszkók bezárását, hogy bár a zárt terekben kötelező a maszkviselés, az éjszakai szórakozóhelyeken ezt nehéz betartatni.

Emmanuel Macron egy szerdai rádióinterjúban úgy vélte, hogy a franciák "kollektív erőfeszítéseinek" köszönhetően nincs szükség más korlátozó intézkedésekre. Arra a kérdésre, hogy nyugodtan karácsonyozhatnak-e a franciák, az államfő a France Bleu Pays d'Auvergne regionális rádiónak adott interjúban elmondta:

"Igen, alapvetően hiszek benne. Minden alkalommal arányos válaszokat próbáltunk adni. Miután kollektív erőfeszítést tettünk, különösen nyáron és ősszel, a védettségi igazolás bevezetésével és az oltási kampány felgyorsításával, védettek vagyunk" - szögezte le Emmanuel Macron. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a védettségi szint idővel csökken, ezért "fel kell gyorsítani az emlékeztető, harmadik oltás beadását is".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.