Rekordáron, 471 ezer dollárért, azaz mintegy 152,6 millió forintért kelt el a Harry Potter első kiadásának egy kötete egy amerikai árverésen.

Az összeg világrekordnak számít a 20. századi regények árverésen elért árai között. Az 1997-es, vízfestménnyel illusztrált, keményfedeles Harry Potter és a bölcsek köve című kötetet a Heritage aukciósház "varázslatosnak, hihetetlenül fényesnek és szinte érintetlennek" írta le.

JK Rowling jelenleg 650 millió dollárt ér a Forbes magazin szerint, az angol írónő első Harry Potter kötetét 34 éves korában adták ki.Forrás: AFP/Adrian Dennis

A könyvet az Egyesült Államokban adták ki a Harry Potter and the Sorcerer's Stone cím alatt. A dallasi aukciósház szerint a különleges kötésű darabból mindössze 500 példányt nyomtak. A csütörtöki leütési ár több mint hatszorosa volt az előzetesen becsült 70 ezer dollárnak. A Harry Potter-regényfolyam első kiadású kötetei 110 ezer és 138 ezer dollár között keltek el korábbi árveréseken.

Nemcsak a legdrágábban eladott Harry Potter-kötetet értékesítettük, soha még 20. századi fikcióért nem adtak ennyi pénzt aukción" - idézte a közlemény Joe Maddalenát, a Heritage ügyvezető alelnökét.

J. K. Rowling brit író további hat regényt írt az árva varázslótanonc kalandjairól, melyekből mintegy 500 millió példányt adtak el a világon nyolcvan nyelvre lefordítva a Scholastic brit könyvkiadó adatai alapján.
A regényfolyam nyolc film alapanyagát szolgáltatta, ezek a világon 7,8 milliárd dolláros jegyárbevételt hoztak.

Forrás: MTI

 

Hangolódj a karácsonyra a Life.hu-val!
Szuper ünnepi receptekkel, mutatós, de egyszerűen elkészíthető dekorációkkal és ajándékötletekkel vár a Life.hu karácsonyi rovata. Készülődj velünk az év legszebb időszakára!