Világrekord: ekkora összeget fizettek a Harry Potter első kiadásának egy kötetéért

Forrás: AFP/Adrian Dennis -
első kiadás Harry Potter Harry Potter és a bölcsek köve világrekord Harry Potter-könyvek árverés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rekordáron, 471 ezer dollárért, azaz mintegy 152,6 millió forintért kelt el a Harry Potter első kiadásának egy kötete egy amerikai árverésen.

Az összeg világrekordnak számít a 20. századi regények árverésen elért árai között. Az 1997-es, vízfestménnyel illusztrált, keményfedeles Harry Potter és a bölcsek köve című kötetet a Heritage aukciósház "varázslatosnak, hihetetlenül fényesnek és szinte érintetlennek" írta le.

JK Rowling jelenleg 650 millió dollárt ér a Forbes magazin szerint, az angol írónő első Harry Potter kötetét 34 éves korában adták ki. Forrás: AFP/Adrian Dennis

A könyvet az Egyesült Államokban adták ki a Harry Potter and the Sorcerer's Stone cím alatt. A dallasi aukciósház szerint a különleges kötésű darabból mindössze 500 példányt nyomtak. A csütörtöki leütési ár több mint hatszorosa volt az előzetesen becsült 70 ezer dollárnak. A Harry Potter-regényfolyam első kiadású kötetei 110 ezer és 138 ezer dollár között keltek el korábbi árveréseken.

J. K. Rowling brit író további hat regényt írt az árva varázslótanonc kalandjairól, melyekből mintegy 500 millió példányt adtak el a világon nyolcvan nyelvre lefordítva a Scholastic brit könyvkiadó adatai alapján.
A regényfolyam nyolc film alapanyagát szolgáltatta, ezek a világon 7,8 milliárd dolláros jegyárbevételt hoztak.

Forrás: MTI

Hangolódj a karácsonyra a Life.hu-val!

Szuper ünnepi receptekkel, mutatós, de egyszerűen elkészíthető dekorációkkal és ajándékötletekkel vár a Life.hu karácsonyi rovata. Készülődj velünk az év legszebb időszakára!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.