Szállítottak már kórházba omikron variánssal fertőzött betegeket, és a számuk gyorsan növekszik majd

Forrás: AFP/Helmut Fohringer -
omikron variáns Anglia omikron koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy szinttel magasabbra, az eddigi középső - hármas - fokozatról négyesre emelte a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget vasárnap a brit kormány, elsősorban a nemrégiben azonosított omikron vírusváltozat terjedése miatt.

Az intézkedést Chris Whitty angol, Michael McBride észak-írországi, Gregor Smith skóciai és Frank Atherton walesi tisztifőorvos kezdeményezte. A tisztifőorvosok vasárnap este ismertetett közös közleménye szerint a vírusvariáns eddigi, korai szakaszban járó vizsgálatából is leszűrhető, hogy az omikron koronavírus-változat sokkal gyorsabban terjed, mint a korábban dominánssá vált delta variáns, és az oltások kisebb hatékonysággal tudják elejét venni a tünetekkel járó koronavírus-fertőződésnek.
A közlemény szerint arról csak a következő hetekben lesznek egyértelmű adatok, hogy az omikron változat milyen súlyosságú megbetegedést okozhat, de az Egyesült Királyságban már szállítottak kórházba olyan koronavírus-fertőzötteket, akik az omikron változatot kapták el, és valószínűsíthető, hogy számuk gyorsan növekszik majd.
A brit kormány egészségügyi biztonsági hivatala (UKHSA) vasárnap közölte, hogy országszerte eddig 3137 olyan koronavírus-fertőződést szűrtek ki, amelyet az omikron változat okozott. A szervezet szerint a laboratóriumi vizsgálattal azonosított omikron-fertőződések száma egy nap alatt 1239-cel nőtt.

A tavaly májusban bevezetett ötfokozatú brit járványriasztási rendszer meghatározása alapján a vasárnap érvénybe léptetett 4-es készültségi szint azt jelzi, hogy a koronavírus-fertőzések gyorsan terjednek az Egyesült Királyságban, és nem kizárható a terjedési ütem exponenciálissá válása.
Idén január 4. és február 25. között a legmagasabb, ötös járványintenzitási készültség volt érvényben az Egyesült Királyságban. Ez a hivatalos meghatározás szerint olyan kritikus helyzetet jelzett, amelyben megvolt az érdemi kockázata annak, hogy az egészségügyi ellátórendszer nem tud megbirkózni a járvánnyal.

Február 25-én a négyes, május 10-én a tisztifőorvosok akkori kezdeményezésére a hármas szintre csökkentették a készenléti szintet. A hármas fokozat hivatalos meghatározása szerint a koronavírus-járvány általánosságban jelen volt még a lakosság körében, de már lehetségessé vált a korlátozások és a távolságtartási előírások fokozatos enyhítése. Erről a szintről emelték ismét a négyes fokozatra vasárnap a brit járványkészültségi szintet.

Boris Johnson miniszterelnök vasárnap késő este sajtótájékoztatót tart, de a BBC közszolgálati médiatársaság értesülése szerint nem jelent be újabb korlátozásokat, mondandója elsősorban az oltási kampányra összpontosít majd.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.