Állandó veszélyt jelentenek a Földre az űrben található aszteroidák. A hatalmas sebességgel közlekedő, olykor óriási átmérőjű égitesteket szemmel tartják a csillagászok, de egy részükről semmit sem tudnak a tudósok.

Az aszteroidák egy része észrevétlenül lopakodik a Föld közelébe. A Föld forgása és a Nap körüli keringés miatt ugyanis előfordulhat, hogy egyes objektumok átcsúsznak a számítógépes teleszkópok szenzorai előtt. Megnehezíti a beazonosításukat az is, hogy a keletről érkező égitestek fele lassuló mozgást végez, és emiatt úgy tűnhet, hogy állnak.

Vannak, amiket a NASA sem vesz észreForrás: Afp

A NASA tudósai azon dolgoznak, hogy találjanak olyan új módszereket, amelyek segítségével pontosabban meg tudják határozni a Föld felé száguldó aszteroidák helyzetét. Egy 2019-es incidens miatt, amikor egy aszteroidát csak 24 órával azelőtt észleltek, hogy megközelítette a bolygónkat, az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa megbízta a NASA-t, hogy minden 140 méternél nagyobb átmerőjű égitestet azonosítsanak.

Ezek az aszteroidák ugyanis képesek lehetnek akár egy várost is elpusztítani – idézi a Bors a friss tanulmányt.

"""Forrás: Netflix"
Ne nézz fel! - és nincs probléma
Oscar-díjas sztárok, kegyetlenül jó alakítások, hibátlan kivitelezés és egy időnként kifejezetten kényelmetlen sztori. Ne nézz fel! Kritika.