Hamarosan kezdődik a nyári időszámítás: mutatjuk, mikor kell átállítani az órákat

Forrás: MTI/Ujvári Sándor -
nyári időszámítás nyári óraátállítás óraátállítás 2022 mikor kezdődik a nyári időszámítás 2022 óraátállítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre hosszabbak a nappalok, és már nemcsak a naptár, hanem az időjárás is márciust mutat. Hamarosan itt a tavasz és ez nem jelent mást, mint hogy megkezdődik a nyári időszámítás!

Sok embert foglalkoztat a kérdés, hogy mikor lesz az óraátállítás? Mikor kezdődik pontosan a nyári időszámítás? Többet tudunk aludni, vagy egy órával kevesebbet tölthetünk az ágyban? Előre- vagy hátrafelé kell-e tekerni az órák mutatóját?

A nyári időszámítás 2022-ben március 27-én, vasárnap kezdődik. Március utolsó vasárnapján hajnali 2 óráról egy órával előbbre, azaz hajnali 3-ra kell állítani az órákat.

Hamarosan még tovább lesz világos Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A nyári időszámítás minden évben március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart. Magyarországon először az '50-es években vezették be az óraátállítást, ami később 1979-ig szünetelt. 1980-ban az Európai Unió hozta összhangba a nyári időszámítást annak érdekében, hogy az egységes piacon egyszerre történjen az átállás – írja az alon.hu.

Sokan nem szeretik az óraátállítást, és mára az Unió megszavazta a kötelező szabályozás eltörlését. A tagállamok maguk dönthetnek arról, alkalmazzák-e az évtizedek óta működő rendszert. A Magyar Alvás Szövetség elnöke szerint hazánkban még 5 évig biztosan marad a kétféle időszámítás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.