Lassan egy hónapja tart az orosz-ukrán háború, amely miatt több mint hárommillió ember volt kénytelen elhagyni az otthonát. Többen mindenüket hátrahagyva lépték át az országhatárt, hogy a szomszédos, biztonságos államokban keressenek menedéket. A menekültek jelentős része Lengyelországba utazott, de sokan érkeztek Magyarországra, Szlovákiába és Romániába is.

Egy lengyel fotós, Aleksander Majdański azokat a menekült nőket és gyermekeket fotózza, akik nemcsak értékeiket hagyták Ukrajnában, hanem férjüket, nagykorú fiaikat is, akik a hadkötelesség miatt nem léphették át az ukrán határt.

A szívszorító fotókon nemritkán könnyes szemmel néznek a kamerába a nők, akik pontosan tudják, hogy mekkora veszély leselkedett rájuk Ukrajnában. Naponta hallani ugyanis, hogy az orosz hadsereg már nemcsak a katonai támaszpontokat, hanem a civilek lakta városrészeket is támadja.

Az asszonyokkal szemben a gyermekek arcán és szemében nem látni félelmet, talán fel sem fogták még, hogy mi is zajlik körülöttük. A menekültek döntő többsége minél hamarabb szeretne hazatérni, amint véget ér a háború és ismét biztonságos lesz Ukrajna.

Aleksander képeiből összeállítottunk egy galériát, amelyet a lenti fotókra kattintva tudtok megnézni.

Forrás: Instagram/majdanski