Bemutatják az első dinoszauruszkövületet, ami az aszteroida becsapódásához kapcsolható

Forrás: ractapopolous/Pixabay -
dokumentumfilm aszteroida becsapódás dinoszauruszkövület David Attenborough BBC
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
David Attenborough egy BBC-dokumentumfilmben mutatja be az első dinoszauruszfosszíliát, amely kutatók szerint a nagy kihalást okozó aszteroida becsapódásához kapcsolható.

A kitűnő állapotban megmaradt, megkövesedett dinoszauruszlábat, amelyen bőr is található, 2019-ben az Egyesült Államok Észak-Dakota államában fedezték fel a Tanis fosszilis lelőhelyen számos más lelettel együtt.

A tudósok szerint a tanisi leletek ahhoz a naphoz köthetők, amikor 66 millió évvel ezelőtt az óriási aszteroida becsapódott a Földbe. A katasztrófa vezetett a dinoszauruszok tömeges kihalásához.
A BBC három éven át forgatott Tanisban. A dokumentumfilmet, amelynek David Attenborough a narrátora, április 15-én mutatja be a BBC One.

A természettudós beszámol a felfedezésről, és számos olyan leletet is bemutat, amelyek először kerülnek nyilvánosságra. Ezek között látható majd a rendkívüli dínólábkövület is.

Bemutatják az első dinoszauruszkövületet, ami az aszteroida becsapódásához kapcsolható - A kép illusztráció Forrás: ractapopolous/Pixabay

A tanisi feltáráson halak maradványait is megtalálták, amelyek a becsapódás törmelékét lélegezték be. A leletek közé tartozik egy fadarabbal felnyársalt fosszilis teknős, kisemlősök maradványai és az általuk készített odúk, egy szarvas triceratopsz bőre, egy pteroszaurusz embriója a tojásában, valamint egy darab magából a becsapódott aszteroidából is.

"A lelőhelyen talált számtalan részlet pillanatról pillanatra mesél arról, hogy mi történt, szinte úgy, mintha egy filmben látnánk. A kőzetoszlop, a fosszíliák vizsgálata visszarepít bennünket arra a napra" - magyarázta Robert DePalma, a Manchesteri Egyetem végzős hallgatója, a tanisi ásatások vezetője.

Az már széles körben elfogadott, hogy 66 millió éve egy nagyjából 12 km átmérőjű, űrből érkezett kőzet csapódott be bolygónkba, ami a legutóbbi tömeges kihalást okozta. A becsapódás helye a Mexikói-öbölben volt, mintegy 3000 kilométerre Tanistól, de a pusztítás messze és széles körben érezhető volt.
A BBC által megszólaltatott szakértő szerint a dinoszaurusz, amelynek lábát találták meg, egy thescelosaurus volt. Ennek a dinoszaurusznak a bőréről korábban nem volt adat, de a lelet bizonyítja, hogy pikkelyes volt, és nem tollas.

A szakember úgy vélte, a fosszília alapján az állat lába hirtelen szakadt le, mivel betegségnek vagy harapásnak nincs nyoma, és a dinoszaurusz valószínűleg azonnal elpusztult. Azonban azt nem látta igazoltnak, hogy ez a becsapódás napján történt volna.

A Tanisban dolgozó kutatók szerint viszont a végtagnak az ásatási üledékben való elhelyezkedése arra utal, hogy a dinoszaurusz valóban az aszteroida becsapódásának napján, az azt követő kataklizma közvetlen következményeként pusztult el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.