Egyre gyakoribb a D-vitamin túladagolás, sokan kórházba is kerülnek

Forrás: pixabay.com -
D-vitamin veszélyes kórház túladagolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mérgezés tünetei között szerepel az álmosság, zavartság, depresszió, kóma, anorexia, hányás, székrekedés, magas vérnyomás, szívritmuszavar, és súlyos esetben veseleállás is.

A D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak, azonban könnyű túladagolni, aminek súlyos következményei lehetnek - írja a BMJ Case Reports szakfolyóirat. Világszerte egyre gyakoribb a D-hipervitaminózis, azaz az emelkedett szérum D3- vitaminszinttel járó klinikai állapot. Főként a nőket, a gyerekeket és a sebészi beavatkozáson átesetteket érinti.

A D-vitamin fontos a szervezet számára, és megszerezhető többek között erdei gombákból, olajos halakból, napsugárzásból és étrend-kiegészítőkből, azonban fontos észben tartani, hogy nem lehetetlen túladagolni.

Forrás: pixabay.com

A mérgezés tünetei fokozatosan alakulnak ki, mivel a molekula szervezetben töltött féléletideje nagyjából két hónap, a panaszok azonban több hétig is fennállhatnak. A mérgezésnek sokféle tünete lehet, amelyeket legtöbbször a túl magas kalciumszint okoz. A tünetek lehetnek álmosság, zavartság, apátia, cselekvés- és reakcióképtelenség, pszichózis, depresszió, kóma, anorexia, hasi fájdalom, hányás, székrekedés, gyomorfekély, hasnyálmirigy-gyulladás, magas vérnyomás, szívritmuszavar, gyulladásos szembetegség, ízületi merevség, halláscsökkenés, siketség, veseproblémák és akár veseleállás is.

A szakértők azt is hozzáteszik, hogy a D-vitamin túladagolása jóval gyakoribbá vált az utóbbi időben, de azért összességében még mindig ritka.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.