A legfrissebb adatok szerint majdnem harmincan vesztették életüket az augusztusban kirobbant kolerajárványban Szíriában.

A szíriai egészségügyi minisztérium tájékoztatása alapján 29-re emelkedett a kolerajárvány halálos áldozatainak száma. Alig egy hónap alatt 338 megbetegedést jegyeztek fel, az esetek többségét pedig az északi Aleppó tartományban regisztrálták – írja az MTI.

Az ENSZ korábban azt közölte: a szíriai kolerajárványt az okozhatta, hogy szennyezett vízzel öntöztek bizonyos haszonnövényeket, illetve többen ihattak az Eufrátesz folyó vízéből, ami nagyon kockázatos.

A kolerabaktérium mikroszkópos képeForrás: Wkimedia Commons /Ronald Taylor, Tom Kirn, Louisa Howard

Az International Rescue Committee (IRC) nevű globális segélyszervezet szerint félő, hogy a hivatalosan közöltnél sokkal többen fertőződtek meg. A szervezet szerint több mint kétezer koleragyanús eset volt az ország északkeleti részén a járvány kirobbanása óta.

Szíriában a több mint tíz éven át tartó háborús pusztítás következtében sok helyen megrongálódott az ivóvízhálózat, emiatt a lakosság jelentős része veszélyes vízforrások használatára kényszerül.

A mostani kolerajárvány előtt Szíriában a megfelelő vízellátás hiánya miatt már komoly gondokat okoztak hasmenéssel járó megbetegedések, a súlyos alultápláltság és különböző bőrbetegségek is – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).