Véget ért a Forma-1-es szappanopera: összeáll a nemzeti csapat

Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Peter Fox -
Esteban Ocon Alpine F1 Team Alpine Pierre Gasly Forma-1 Renault F1 Formula-1
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elsőre vad pletykának tűnt, de mára valósággá vált, hogy újabb nemzeti csapat alakult a Forma-1-ben.

Az idei Forma-1-es magyar nagydíj után robbant a sportág botránya, ugyanis a kétszeres világbajnok, a mezőny korelnökének számító Fernando Alonso bejelentette, hogy elhagyja jelenlegi csapatát, és a visszavonuló német Sebastian Vettel helyén folytatja. A döntése mellett az időzítés is meglepő volt, ám a dátumok csak később nyertek értelmet.

Mint kiderült, Alonso azért augusztus elsején jelentette be, hogy távozik a Renault gyári csapatától, az Alpine-tól, mert a formációnak július 31-ig volt opciós szerződése Oscar Piastrival, a tartalékversenyzővel. Alonso lépése miatt az Alpine nem élhetett az opcióval, vagyis azt Piastri jogosan visszautasíthatta, mivel már korábban megegyezett egy másik csapattal, a McLarennel.

Az egész hátterében Alonso és az egykori Red Bull-pilóta, Mark Webber barátsága áll, ugyanis az ausztrál exversenyző Piastri menedzsere.

Pierre Gasly jövőre a francia nemzeti csapatban versenyez majd, az Alpine-nál Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Peter Fox

Az Alpine sokáig harcolt az igazáért, de végül a Forma-1 megfelelő szervezete Piastri javára döntött, aki így hivatalosan is a McLarennél debütál jövőre, méghozzá honfitársa, a vélhetően visszavonuló Daniel Ricciardo helyén. Az Alpine megpróbálta kiküszöbölni a fiaskót, és erre a legjobb megoldásként azt találták ki, ha mint francia gyári csapat két francia pilótával versenyeznek.

Alonso mellett ugyanis már náluk vezet Esteban Ocon, így egy francia versenyzőt kipipálhattak. Az Alpine vezetősége minden követ megmozgatott, hogy megszerezhessék a mezőny másik franciáját, Pierre Gaslyt, akinek azonban élő szerződése volt csapatával, az AlphaTaurival, a Red Bull fiókcsapatával.

Vélhetően megfelelő kompenzáció ellenében a Red Bull engedett, így összeáll 2023-ban a francia nemzeti csapat Oconnal és Gaslyval.

Az Alpine-szappanopera tehát véget ért, azonban két hely még kiadó a Forma-1 mezőnyében. Az egyik ülés a Williamsnél, a másik pedig a Haasnál, ugyanis továbbra sem tudni, jövőre is vezetni fog-e Michael Schumacher fia, Mick vagy pedig búcsút kell intenie neki a nézőknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.