73 éves korában elhunyt Patrick Tambay francia autóversenyző, kétszeres Forma-1-es nagydíjgyőztes.

A francia pilóta, Tambay majdnem egy évtizedes karrierje során több csapatnál is versenyzett: vezetett a Renault, a Surtees és a McLaren színeiben is, de legnagyobb sikereit a Ferrarival érte el. Az olasz alakulattal szerezte két futamgyőzelmét. Az egyiket az 1982-es Német Nagydíjon, a másikat a rá következő évben, Imolában aratta.

Patrick Tambay teljesítménye is hozzájárult ahhoz, hogy a Ferrari '82-ben és '83-ban is megszerezze a legjobb csapatnak járó trófeát. Visszavonulása után sem távolodott el a száguldó cirkusztól és sokáig kommentátorként dolgozott a francia televíziónál.

Hosszú ideje küzdött már a Parkinson-kórral, ami végül a halálát okozta. A Ferrari egykori csapatkapitánya, a Forma-1 jelenlegi elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali is megemlékezett a nyolcvanas évek legendás versenyzőjéről:

Elszomorít a hír, hogy Patrick Tambay elhunyt. Nagy tehetség volt és a Forma-1 nagykövete egész életében. Mindannyiunknak nagyon fog hiányozni, és gondolataink és imáink a családjával és a barátaival vannak ebben a szomorú időben

– idézte a szakembert a Forma-1 hivatalos honlapja.