Magyar idő szerint január 11-én hajnalban rendezték a nyolcvanadik Golden Globe-díjátadót, melyről szinte senki sem távozhatott csalódottan.

A Golden Globe-on egyaránt díjazzák a filmeket és a sorozatokat, ezért az Oscar mögött a második legrangosabb eseménynek számít a szakmában. Az elmúlt években azonban a botrányai miatt figyelt fel a világ a díjátadóra, melyet több színész is bojkottált, visszadták szobrocskáikat és arra kérték kollégáikat, ők se adják nevüket a rendezvényhez.

A díjakról döntő grémiumban, a Hollywoodban regisztrált külföldi tudósítókból álló zsűriben sokáig egyetlen színes bőrű személy se volt, ám nem csak a rasszizmus vádjával, hanem az esetleges adócsalás gyanújával is meg kellett birkózniuk a szervezőknek. A botrányokat nagy átszervezés követte, és a gála idén ismét képernyőre kerülhetett a tévében.

Elizabeth Debicki brillírozott Dianaként, mégsem nyert díjatForrás: Getty Images/WireImage/Stefania D'alessandro

A 2023-as Golden Globe díjazottjainak mezőnye elég sokszínű, és talán A koronát leszámítva, mely egyetlen jelölését sem tudta díjra váltani, senki sem távozhatott szomorúan. A Globe különlegessége, hogy majdnem minden díjat "kétszer" adnak át: egyrészt kihirdetik a legjobb drámai alkotásokat, majd ismeretik, hogy mely filmek és sorozatok lettek a vígjáték/musical kategória nyertesei.

A legjobb drámai film Steven Spielberg életrajzi ihletésű alkotása, A Fabelman család lett, míg a vígjátékok között Martin McDonagh A sziget szellemei című filmje lett az első. A színészek közül Austin Butler, Cate Blanchett, Colin Farrell, Michelle Yeoh, Ke Huy Quan, valamint Angela Bassett vehette át az arany szobrocskát.

A sorozatok mezőnyében a Sárkányok háza, az Abbott Általános Iskola és A fehér lótusz nyert, a színészek közül pedig Kevin Costnert, Zendayát, Jeremy Allen White-ot, Quinta Brunsont, Evan Peterst és mások mellett még Amanda Seyfriedet is díjazták az újságírók. A korona új főszereplői közül sem a II. Erzsébetet alakító Imelda Staunton, sem a Dianát megformáló Elizabeth Debicki nem tudta díjra váltani nominálását.

A díjazottak teljes listáját ide kattintva találod.