Hableány-tragédia: egy élő és két halott utast húztak ki a vízből a matrózok - állítja az egyik tanú

Fotó: Polyák Attila - Origo -
Viking Sigyn Hableány matróz életmentés baleset tragédia Hableány-katasztrófa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Idén lesz négy éve, hogy a Viking Sigyn nevű szállodahajó nekiütközött, majd maga alá gyűrte a Hableány nevű hajót. A tragédiában huszonheten vesztették életüket, heten megmenekültek, egyvalakit pedig a mai napig eltűntként tartanak nyilván.

Hétfőn reggel szakértők és tanúk meghallgatásával folytatódott a dunai hajóbaleset tárgyalása. A Hableány-treagédia egyik tanúja a bíróság előtt névtelenséget kérve megdöbbentő részleteket mesélt el a balesetről és az életmentésről.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság 2021. június 03-án 9 óra 30 perckor koszorúzással emlékezik meg a HABLEÁNY katasztrófa áldozatairól. A megemlékezésen részt vesz Dr. Terdik Tamás r. vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya, és a BRFK több munkatársa. Fotó: Polyák Attila - Origo

Az illető a Viking Sigyn hajón, a hajótestben tartózkodott, amikor a jármű mozgásából érezte, hogy baj fog történni. Elmondása szerint, amikor felrohant a fedélzetre, már nem látta a süllyedő hajót, csak a vízen sodródó embereket. Ekkor egy másik utassal együtt mentőmellényt dobtak a vízbe, majd a személyzet többi tagjával vízre bocsátották a mentőcsónakokat.

A matróz szerint a Viking Sigyn dolgozói egy élő és két halott utast húztak ki a vízből. Elmondta azt is, hogy a kapitány nem tudott angolul, csak németül, így nem tudott kommunikálni, és szerinte ezért adhatta át a balesetnél a parancsnokságot a másodkapitánynak. A tanú szerint a kapitány zaklatott állapotban volt a baleset után, mert idegesen járt fel és alá.

A tárgyalás márciusban folytatódik: a tervek szerint pedig májusban születehet meg az ítélet – írja a Blikk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.