Varga Csaba hegymászóért izgul az ország: serpák és pótlólagos oxigén nékül megkezdte a csúcstámadást a Nanga Parbaton

Forrás: MTI/Kalifa Alpin Csapat -
Nagyvárad Varga Csaba csúcstámadás Nanga Parbat
 Varga Csaba szombaton elindult a 8125 méter magasan fekvő Nanga Parbat hegycsúcsra. A nagyváradi hegymászó oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül kíséreli meghódítani a pakisztáni Himalája hegycsoportban található Nanga Parbatot, amely a világ 9. legmagasabb hegycsúcsa - közölte Facebook-oldalán a Hazajáró.

Mint írták, Varga Csaba két sikeres akklimatizációs kör után június 29-én, csütörtökön, helyi idő szerint hajnali 5 órakor vágott neki az alaptáborból a hegycsúcsnak.

"A Kinshofer-fal kimászása után 29-én 13 órakor érte el a 2-es tábort (~6050 m), ahol egy éjszakát töltött. 30-án reggel 7:30-kor tovább indult és elég viszontagságos időjárási körülmények között, egy igen hosszú és fárasztó mászás után 15 órakor már havazásban érte el a 3-as tábort (~6750 m). A kitett és meredek emelkedőn ismét több órás nehéz munka volt a táborhely kialakítása, majd elmondása szerint kegyetlen hidegben, de nyugodtan telt az éjszakája és a mai napja" - jelentette Csabi a Hazajárónak, amely kapcsolatban van a sportolóval.

Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó a kínai-pakisztáni határon, a Himalájában, a 8080 méteres Hidden Peakm csúcsán - Most a Nanga Parbat csúcsmászását kezdte meg Forrás: MTI/Kalifa Alpin Csapat

A kitett és meredek emelkedőn ismét többórás nehéz munka volt a táborhely kialakítása, majd Varga Csaba elmondása szerint kegyetlen hidegben, de nyugodtan telt az éjszakája és a szombati napja. A hegymászó a 3-as táborból ezekben a percekben indítja a csúcstámadást.

A Nagyváradon élő hegymászó, építész június 6-án indult a Nanga Parbatra. Varga Csaba a ma élő, a legtöbb 8000 méternél magasabb hegycsúcsot elérő magyar hegymászó. Eddig öt ilyet mászott meg pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül.

A hegymászó célja, hogy a Nanga Parbat csúcsán meglobogtassa a Nagyvárad feliratú magyar zászlót és megemlékezzen az idén 150 éves Magyarországi Kárpát Egyesületről.

Suhajda Szilárd tragédiája nyomán az magyar embereket jobban érdekli a hegymászás, mint valaha. Néhány hete Klein Dávidért és Kerekes Bencéért izgulhattunk, akiknek az expedíciója végül csúcselérés nélkül ért véget. Most Varga Csabának szurkolhatunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.