Így válassz tökéletes húsvéti sonkát az ünnepi asztalra!

Forrás: Shutterstock -
húsvéti sonka ünnep húsvét kötözött sonka sertéshús
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A húsvéti ünnep elengedhetetlen eleme a sonka. Ám egész biztosan sokan jártunk már úgy, hogy a megvásárolt darab nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ebben próbálunk most segíteni.

A húsvéti sonkák terén két nagy csoportot különböztetünk meg:

Nyers sonka

A nyers sonkát sertéscombból és sertéslapockából készítik, ugyanakkor ez mégsem nevezhető teljesen nyersnek, hiszen a sózás után füstölik. Számos változatban lehet kapni: egészben, kötözött formában, feldarabolva, bőrrel vagy bőr nélkül stb.

A parasztsonka is ebbe a csoportba sorolandó. Esetében azonban hónapokig tartó érleléssel érik el azt a jellegzetes ízt, ami miatt sokan választják.

A nyers sonkát sertéscombból és sertéslapockából készítik, és sózás után füstölik Forrás: Shutterstock

Hőkezelt sonka

Ez a nyers sonka egyfajta „tovább kezelt", porhanyósított változata. Füstölés után – mint az a nevében is szerepel – hőkezelik, ami lehet főzés és sütés is.

Mire figyeljünk a húsvéti sonka vásárlásánál?

A húsvéti sonkán nem érdemes spórolni, hiszen az ár a legtöbb esetben a minőséget is jelöli. Ha van megbízható hentesünk vagy kistermelőnk, tőlük vásároljunk.

Válasszunk hosszabb érlelésű sonkát, ami így hosszabb ideig is eltartható, de semmiképp se felejtsük el ellenőrizni a minőségmegőrzési idejét.

Ne spóroljunk a húsvéti sonkán, hiszen az ár legtöbbször a minőséget jelöli Forrás: Shutterstock

A kötözött sonkák gyakran zsákbamacskaként kínálják magukat, hiszen nem látjuk, mit rejt a belsejük. Ezt könnyedén megoldhatjuk, ha félbevágott és úgy zsugorfóliázott sonkát veszünk. A kiváló minőségű füstölt sonka színe bordó, és igen kevés fehér zsírréteggel tarkított.

A bőrös sonka esetében nézzük meg, hogy alaposan le van-e tisztítva, illetve szőrtelenítve.

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tojást veszel és eszel

Az elmúlt években a tojás visszanyerte jó hírét, miután megvívta harcát a koleszterinnel. Ahogy a kutatások is bizonyították, hogy az LDL koleszterin szintjére nincsen hatással, növekedni kezdett a fogyasztás. Ez egyrészről jó hír, hiszen rengeteg jótékony hatása van a tojásnak, másrészt azonban a nagyipari állattartás problémái árnyékot vetnek a jóízűen elfogyasztott tojásos reggelire. Olvasd tovább!

A sonkákat érdemes kézbe is venni, ha túl keménynek vagy épp túl puhának éreznénk, válasszunk másikat.

Ha gyorspácolt sonkát vennénk, figyeljük meg, hogy a vákuumcsomagolás és a hús között rekedt-e nedvesség. Ha igen, akkor tegyük vissza a polcra, hiszen ez egyértelmű jele a gyenge minőségnek.

Sose vegyünk címke nélküli húst!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.