párkapcsolat szex férfi szexualitás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Valamiért hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a nem kielégítő, rossz, örömtelen szex esetén a felek nem húzzák-halasztják a dolgot, lezárják a kapcsolatot, új partner, új örömök elé néznek...Tavaly ez volt az egyik kedvenc cikketek a Life.hu-n.

iStockPhoto
iStockPhoto

A valóság azonban messze áll az elképzelésektől. Az ország nagy szextesztje adatai alapján ugyanis bátran állíthatjuk, hogy akár hosszú évekig is lehet úgy élni egy párkapcsolatban, hogy a szex nem felel meg az elvárásoknak. A teszt kiértékelése után az is biztos, hogy minden negatív vélekedés ellenére romantikus és családbarát a magyar ember, és hogy Európában elsők vagyunk abban, hogy sokra értékeljük a családot és a párkapcsolatot.

Mi írhatja felül a szexuális igényeket?

Az instant lehetőségek és megoldások között úgy tűnik, hogy akad egy nagyon is értékes terület, amire még építhetünk: ez pedig a család. A család, amely a szexuális kihívásokon és elvárásokon felül képes komoly összetartó erőt felmutatni, és ahol az együtt töltött évek élményei (kudarcok és örömök egyaránt), valamint a meglévő közös gyerekek felülírhatják az egyébként teljesen természetes szexuális igényeket és vágyakat. Hogy az évekig tartó színtelen, esetleg kudarcokkal teli szexuális élet milyen egyéb folyamatokat indít be, arról ez a teszt nem tud beszámolni, de nagy valószínűséggel a szex helyét valami más veszi át, ahol az egyén próbálja az erotikus energiákat levezetni. Ez lehet pl. munka, hobbi, esetleg sport is. De az is előfordulhat, hogy az egyén párkapcsolatban él szex nélkül és abba bele is törődik, vagy elfogadja a szexmentes párkapcsolatot, családja körében marad, de szeretőt tart.


iStockPhoto
iStockPhoto


A legtöbb témával foglalkozó nemzetközi felméréssel összhangban az országos szexteszt is kimutatta, mennyire családbarát a magyar ember -osztotta meg a felméréssel kapcsolatos tapasztalatait Gyimesi Andrea szexuálpszichológus szakértőnk. Ezt bizonyítja az is, hogyan gondolkodunk a szex szerepéről a kapcsolatban. Arra a kérdésre, hogy "Szerinted az is előfordulhat egy jó párkapcsolatban, hogy nem jó a szex évekig?" a kitöltők fele válaszolta azt, hogy igen. A férfiak és nők között alig van különbség (48 és 53% a nők javára).

Magyarázzuk a bizonyítványt?

A teszt vizsgálta azt is, hogy azok válaszolnak-e igennel, akik a bizonyítványukat magyarázzák, azaz a szexuális életük ritka, gyakran kitérnek a szex elől, nem élnek hosszú kapcsolatban, vagy elégedetlenek a kapcsolattal. Azt láthatjuk, ez a válasz nem függ össze a negatív tapasztalatokkal. Itt is, mint olyan sok családdal és párkapcsolati kérdéssel összefüggő kérdésben az elv hazánkban mindentől független: romantikus nemzet vagyunk, és a párkapcsolatot a "földi" dolgok fölötti értéknek tekintjük.


iStockPhoto
iStockPhoto


A fiatalok máshogy gondolkoznak - de van, ami nem változik!

Rengeteg különbség van a generációk gondolkodásában.Változik a szex helye és szerepe a kapcsolatban, a női-férfi szerepek, a hűség fogalma. Viszont a fiatalok is őrzik az eredeti értékeket. Például a szexet képesek és hajlandóak függetlenül kezelni egy kapcsolattól és a romantikus érzelmektől, de továbbra is elérendő és legfőbb értékként tekintenek a boldog párkapcsolatra, és abban érzik igazinak a szexet. Összefoglalásként a mottójuk ez lehetne: "Amíg nincs meg az igazi, addig jól kell szórakozni az esélyesekkel, és e két kategóriát sosem szabad összekeverni önmagunkban."

Számok a válaszok tükrében

1. Van-e olyan, hogy csak szex legyen a kiválasztott partnerrel?
Átlagszámítás alapján 73% válaszolta azt, hogy igen, (férfiak 78%, nők 68%).

2. Válunk-e akkor, ha elmúlik a szerelem és a szex is rossz?
Ha elmúlik a szerelem és a szex is akadozik, 30%-a válna el, itt a nők 36% -a, a férfiak 30%-a válna. Láthatjuk, hogy itt bizony a nők vezetnek és inkább kilépnek a kapcsolatból, a férfiak pedig megcsalják párjukat. Ennél a kérdésnél azonban fontos tényező volt az életkor és a kapcsolat hossza: a 40 évnél idősebbek már kevésbé válnának (20% volt az átlag). Ugyanígy a gyerekek is befolyásolnák a döntést.

Franco Marco: Szerelem mindenképp

Ákos haverom igen romantikus srác. Eddig mondjuk meg voltam győződve, hogy gyáva, lusta, érzéketlen, fafejű idióta, aki megszokta, hogy felesége mossa a szaros gatyáját, s ezért nem pattan le mellőle, de belátom, tévedtem. Egyrészt az alsót a bejárónő mossa. Másrészt Ákos romantikus. Ez tartja a kapcsolatban. Megható történet az övé. Húsz éve él feleségével, Anival. Gyerek nincs. Szex se. Tizenkét éve egyáltalán. Néha egy kis láb közötti maszatolás előfordul. Elfordított fejjel. Nem kérdés, emberi a viszony. Épült rá kétszintes ház - jut egy-egy szint mindenkinek, el lehet bolyongani egyedül, nyugodtan, van még táskabiznisz és gleccsersíelés, gyakran nyáron is, egzotikus kirándulás télen. A maradék napokon tarol a semmi. A romantikus semmi, lila köddel, mely néha teljesen elvakítja Ákost. Olyannyira, hogy nem látja, Ani rendszeresen csalja a szomszéd könyvelővel. Érthető. Rendes pasi, közel van, s nem is annyira büdös. Nem baj. Ákos eközben úgyis a legjobb barátja feleségét kefélgeti. Romantikusan persze, mert ő az. Tisztára. Így élnek ők ketten, nagy boldogságban, egymás mellett. Ha vendégségbe mennek egymás kezét markolásszák, s meghitten fogadják az elismerő szavakat, mely kitartó kapcsolatukat méltatja. Úgy érzik, rendben van a világ. Romantikus magyarok ők ketten. Asszem.


Iratkozz fel Marco Hírlevelére, ahol személyesen is kérdezhetsz tőle. Marco a beérkező levelekre a Life.hu oldalán válaszol! Csatlakozz Marcóhoz a Facebookon és az Iwiw-en is!




Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.