a nap cikke párkapcsolat szex férfi szerelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Életünk szexuálisan aktív időszakában határozottan él bennünk egy kép a tökéletes pasiról. Az ideális férfiről, akivel ha hirtelen elénk toppanna, gondolkodás nélkül ágyba bújnánk. Utánajártunk, miért! Tavaly ez volt az egyik kedvenc cikketek a Life.hu-n.

A valóság azonban kicsit más, és a természet bolondos boszorkánykonyhája képes egészen furcsa módon megkavarni az érzékeinket. Bizony az is könnyen meglehet, hogy a férfi, aki végül rohamléptekkel levesz minket a lábunkról, köszönőviszonyban sincs az ezerszer megálmodott ideállal.

Thinkstock
Thinkstock

De hát mi kell egy nőnek?

Szívesen hisszük azt, hogy ránk kevésbé vonatkoznak a természet törvényei, vagy ha igen, akkor azokat majd ésszel, rafinált módszerekkel megkerülhetjük, és úgy is az lesz, amit mi, emberek akarunk. Persze nem. Mert mi kell a nőnek? A nők - nagyon leegyszerűsítve a dolgot - három dologra támaszkodva tudják kiválasztani a számukralegmegfelelőbb partnertarra, hogy vele párosodjanak, esetleg a kiválasztottal családot alapítsanak, majd a születendő utódokat közösen felneveljék (e három persze nem feltétlenül függ így össze már manapság): 1. Erő (izmok, magasság, csontozat), 2. Szimmetria (arc és test), 3. Illat (a nagy hormonbomba).

Izomvadászat

Azt hisszük, hogy a nő a férfiakban (legyen szó "csak" szexről vagy éppen házasságról), elsősorban az erőt keresi, hiszen biztonságra törekszik, és úgy véli, hogy az erős férfi majd szépen megvédi őt minden bajtól. Így joggal gondolhatnánk azt, hogy a nő elsősorban azokat a pasikat részesíti előnyben, akiket a természet ragyogóan ellátott kar- és hátizmokkal, és markáns arcéllel áldott meg. A szerencsések aztán válogathatnak kedvükre, hiszen a nők egy része a fizikai erő szemmel látható jelei alapján fogja kiválasztani a számára legvonzóbb férfit. Meglepő módon azonban ez nem mindig van így. A gyengébbik nem tagjai közül sokan hatalmas lelkesedéssel bújnak ágyba olyan férfiakkal, akiket nem pincemély hanggal vagy hordónyi mellkassal áldott meg a természet. Teszik mindezt környezetük legnagyobb elképedésére, s hiába az ámulat, a nő, ezekben az esetekben is a természet törvényei szerint hozza meg döntését. Mindez még inkább igaznak bizonyulhat akkor, amikor a nő önmaga számára is deklaráltan csak szexet akar.

Szabályosan szép

Az igazság az, hogy a nő nem mindig és nem feltétlenül az erőt keresi. (Azt is.) Ám a szex egy nő számára a mai napig elválaszthatatlanul összefonódik az utód világra hozásának ösztönével, és olyan pasira is bukhat, aki az összes versenyző közül a legszabályosabb arcvonásokkal rendelkezik. Vagyis szexuális párválasztásunk második szempontja, hogy a pasi, úgy egészében legyen szimmetrikus. A szimmetria ugyanis felette áll a puszta erőnek, és az állatvilágból magunkkal hozott tapasztalatok alapján a tökéletesen szabályos egyed az egészséget képviseli, vagyis feltételezhetően olyan génkészlettel rendelkezik, amely szinte egyedülálló. És természetesen ha tökéletesen szabályos pasi nem is létezik, azért mi nők afelé kacsingatunk, amely a legközelebb áll az egészséges szépséghez. Ha másért nem, akkor a harmónia szeretete miatt.

Thinkstock
Thinkstock


Csukott szemmel

Mindennek látszólag kicsit ellentmondó lehet a harmadik szempont megrajzolása, amely szerint a nő az orra (szaglás) alapján választja ki párját. Ám mégsincs ellentmondás. Egy kutatás ugyanis arra hívta fel a figyelmet, hogy a verítékben megjelenő illatmolekulák képesek megjeleníteni a nők számára a férfi külső jegyeit. A kutatás során arra kértek fiatal lányokat, hogy verítékkel átitatott trikókat (előzetesen sportoló férfiak trikóit) szagolják meg, majd válasszák ki a számukra - az érzett szagminta alapján - a legvonzóbb partnert. Kiderült, hogy kivétel nélkül azoknak a trikóknak a tulajdonosai bizonyultak a legvonzóbbnak - látatlanban -, akik a legszabályosabb, legszimmetrikusabb arcvonásokkal rendelkeztek. Vagyis a természet ismét bebizonyította, hogy okosabb nálunk, és képes minket, nőket, az orrunknál fogva is vezetni.

Mire bukunk még?

A legizgalmasabbak azonban azok a szexpartnerválasztások, amikor egyik választási szempontra hivatkozva sem lehet a döntés létjogosultságát igazolni. Hiszen a pasi, aki viharként betört az életünkbe, se nem izmos, se nem szabályos, az illata meg... nos, hol ilyen, hol olyan... és mégis: elemi erővel támad fel bennünk a vágy. Elsodorva érveket, előzetes tapasztalatokat, a félelmet, hogy csak arra kellünk neki. Jön, támad és győztesen távozik, és mi mégsem érezzük vesztesnek magunkat, hiszen pontosan ő kellett nekünk, akkor és ott, és úgy, ahogy az megtörtént.

Thinkstock
Thinkstock

Ilyenkor talán az a leghelyesebb, ha evolúciós boncolgatás helyett csak élvezzük a helyzetet, azt, hogy nők vagyunk. Mert talán éppen ennyire volt szükség ahhoz, hogy felszikrázzon a vonzalom. Miért? A válasz ebben az esetben is - még mindig - a természetben keresendő: hiszen ha közhelyként is hat, ám igaz - hogy ha női önértékelésünk rendben van, ha szétvet minket az önbizalom, ha tudatában vagyunk vonzerőnknek és azt használni is tudjuk, a magunkból bőségesen áradó, a női hormonok által termelt illat miatt, olyan elemi erejű szexuális tér vesz körbe minket, amely hódításra készteti a férfiakat. Legyen izmos vagy sem, szép vagy szabálytalan, próbálkozni fog. És nagy valószínűséggel legalább annyira fontos lesz a férfi törekvésének ereje, az, hogy milyen eszközöket fog a külső jegyei mellett bevetni céljainak elérésére (humor, ész, kedvesség, gyengédség, odaadás), mint a mi választásunk.

Gazdag Enikő, pszichológus véleménye

Már kisgyerekként megalapozhatjuk későbbi igényeinket. A nők esetében az apának, a férfiaknál az anyának van példaképszerepe. Ha hiányzik valamelyik, egy kedves nagybácsi vagy nagynéni is lehet jó minta. Amennyiben jó az apa-lánya kapcsolat, a lány később hasonló párt fog választani, mint az apukája (pl. apa szeret főzni, ezt fogja a lány később előnybe részesíteni a férfiaknál is). Az egymás utáni "rossz" választások hátterében is családi okok állnak. Ha egy nő nem kapott otthon elég biztatást ahhoz, hogy önbizalma legyen, ha elhiszi, hogy képtelen döntéseket hozni, akkor egy domináns, kemény férfit fog választani maga mellé, aki irányítja. Ezzel a nő önbizalma tovább csökken, a helyzete még kilátástalanabb lesz. Elképzelhető, hogy van ereje kilépni egy ilyen kapcsolatból, de valószínűleg domináns férfit választ magának legközelebb is. Hasonló a hasonlónak örül, ez a régi mondás a párválasztás esetében is érvényes. Egy olyan nő, akinek a családja mindennél fontosabb, el fog utasítani egy olyan férfit, aki nem tudja, mi a feltétlen odaadás, összetartás. De legalább ilyen fontos a hasonló érdeklődési kör is. Minél több a közös vonás két emberben, annál nagyobb az esélye a tartós kapcsolatnak. A közös hobbi, értékrend adja a jó kapcsolat "cementjét". Manapság ugyanakkor háttérbe szorul a hasonlóság elve. A nők az ideális férfit keresik, amilyet a reklámok, filmek sugallnak. Jóképűt, erőset, bátort, aki minden problémát megold. Ennek az ideálnak a keresése azzal a veszéllyel jár, hogy közben a nők nem veszik észre a kedves barátot, kollégát, ismerőst, hanem helyette egy elérhetetlennek tűnő képet kergetnek. Azok a nők, akik előnyben részesítik a párválasztás során az otthon biztonságát, és kifejezetten a gyerek fölnevelését tartják szem előtt, a partnert a státusz és a megbízhatóság alapján választják. A férfinak a külső a lényeg: csillogó haj, hosszú lábak, telt keblek... Ráadásul indokuk is van rá: biológiai "kötelességük" szép, okos gyerekeket nemzeni. A nő és a férfi részéről is a párválasztásnak evolúciós alapjai vannak.

Mit vár a nő az álomférfitól?

Értelmet 88,3 %
Hűséget 66,5 %
Biztonságot 63,9 %
Megbízhatóságot 57,8%
Jó apa legyen 45,3 %
Közös érdeklődést 27,8 %
Segítsen a háztartásban 22,6
Legyen jó az ágyban 20,2 %


Franco Marco: Kiválasztás

A férfiak kiválasztásának több útja ismert. Karizom alapján az erőset, szimmetria és szag szerint pedig az evolúciós előnyben levőt lehet gyorsan megtalálni. Fontos. A szimmetrikus férfi másként büdös. Az ilyet ezer közül is kiszagolja a nő. Csak szerezni kell egy verejtékes pólót előzetes normakontrollhoz és kész. Megvan a tuti pasi. Azért ez nem rossz. Kissé elavult módszer még a férfi személyes találkozás alapján történő kiválasztása. (Régies elnevezése: randevú.) Ennek ismételgetése során a nő az izmokon és szagon kívül egyéb hasznos információt is beszerezhet a férfiról. Értelem, érzelem, érzékenység és intelligencia szempontjából. Főleg. A kiválasztás harmadik útja a kontroll nélküli szerelem. Ilyenkor viszont tök mindegy a szag vagy az értelem. Negyedik, ha anyagiak alapján választ a nő. Ez esetben szintén minimálisan befolyásol a kigyúrt test. És a szag is le van szarva. A pénznek úgysincs. A gazdag férfi pedig büdösen is kifejezetten kellemes illatúnak tűnik. Evolúciós aspektusból ugyancsak kielégítő. Ha másként nem, úgy biztos.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.