A Life.hu most annak járt utána, hogy a későbbi szexuális élet fejlődésére milyen hatással lehet az, ha a pár tagjai már a frigy megkötése előtt is élnek szexuális életet. A témát dr. Rusz Edit szexuálpszichológus segítségével jártuk körbe.

Abban talán mindenki egyetért, hogy a felelőtlen, a partnereket gyakran váltogató szexuális magatartás nincs jó hatással egy éretlen, fiatal személyiség fejlődésére sem. Ennek a viselkedésnek további súlyos következményei lehetnek, mind mentálisan, mind fizikailag – például gondoljunk a különböző nemi úton elkapható betegségekre. Másfelől ez a viselkedés olyan, már a fiatalkorban megszerzett lelki sérülésekre, bántalmazásra is utalhat, amik egy egész életen keresztül elkísérhetik az erkölcsi normákkal nem törődő fiatal mindennapjait.

Forrás: Thinkstock

Szükséges-e külső kontroll?

"Az emberek szexuális magatartását nem szerencsés külső, merev szabályokkal kordában tartani. Természetesen a család, a házasság fontosságát az emberek jelentős része nem kérdőjelezi meg, hiszen utódokat nevelni valóban egy meleg, biztos, értékeket közvetítő családban lehet. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a házasság előtti szexuális aktus a párkapcsolat érettségét is jelentheti, vagyis arra utal, hogy a felek közötti viszony túl van számos akadályon, kiállta a próbát mind emberileg, mind érzelmileg. A házasság előtti szex legalizálja két ember kapcsolatát" – állítja a szakértő.

Eszter 27, szemorvos
"Valóban akad még ember, aki azt hiszi, minden előzetes szexuális tapasztalat nélkül egy életre fog elköteleződni a másik mellett? Ki szeretne zsákbamacskát? Vagy az lenne a természetes, hogy mindegy, jó-e a szex, az nem központi kérdés? Nekem fontos, hogy az a férfi, aki mellett kikötök, akivel a közös értékrendszer alapján egymást választjuk, azzal legyen jó, gyengédséget, izgalmat és gyönyört is adó a kapcsolat."

A puding próbája az evés?

"Be kell látni azt is, hogy a szexnek – épp azért mert az két ember közötti intim, érintésen alapuló, elfogadó és befogadó kontaktus – jó esetben évekig, évtizedekig kell jól, mi több kiválóan működnie. Így aligha várható el az, hogy a párok anélkül szentesítsék a párkapcsolatot, hogy biztosak lennének benne: harmóniában tudnak együttműködni egy, a kapcsolat minőségét befolyásoló nagyon fontos területen. Nem kell nagy dolgokra gondolni: elég, ha a méretekből fakadó különbségekre gondolunk, esetleg az eltérő igényekre, vagy arra, hogy a párok más módon szocializálódtak ezen a területen. Annak még a házasságkötés előtt ki kell derülnie, ha nem működik a szex két ember között. Ellenkező esetben a pár tagjai kénytelenek lesznek boldogtalan kapcsolatban leélni az életüket, esetleg tovább szaporítják a válások számát" – állítja Edit.

Bálint 34, biológus
"Ha most szót váltanék a volt gimis osztálytársaimmal, szerintem egyetlenegy sem lenne közöttük, aki a házassága előtt ne tett volna néhány örömteli próbát lányokkal. Azt nem mondom, hogy vadásztak, azt se állítom, hogy nekem ma ez lenne a célom – hiszen valódi családra, feleségre, gyerekekre vágyom –, de nem érzem úgy, hogy a szex területén való szárnypróbálgatások károsak lennének.

Volt olyan barátnőm, akivel azért szakadt meg a kapcsolat, mert egyszerűen nem működtek összehangoltan az érzékeink. Neki kevesebb kellett, és nem akart változni, fejlődni ezen a területen. Ha feleségül vettem volna, és hűséges vagyok, akkor egy életen át boldogtalanul kellett volna élnünk?"
Forrás: Thinkstock

Rögzült rossz szokások

"Azt sem szabad elfelejteni, hogy ha mellőznénk a házasság előtti szexet, akkor olyan szexuális szokások rögzülnének, amelyek aztán megnehezítenék a pár szexuális életét. Ha ugyanis a házasságig csak önkielégítés során szereznek erotikus tapasztalatot a fiatalok, akkor a kielégülés is ehhez rögzülhet.

A férfiak és a nők hozzászoknak a »gyors«, partner nélküli kéjhez. Azt tanulják meg, hogy az örömhöz nem szükséges egy másik ember aktív, szerelemmel teljes jelenléte. Elég lehet az egyén keze és fantáziája. Más megközelítésben: ha önkielégítés sem történik, akkor az önmegtartóztatás olyan feszültségeket okozhat, melynek következtében a fiatal befelé fordulóvá, szorongóvá válhat" – mondja a szakértők.

András 65, informatikus
"A volt feleségem a nászéjszakán feküdt le velem először. Még szűz volt. Harminc év házasság után mégis elváltunk, és az egyik ok – bármilyen fájdalmas is ezt bevallani a szex volt, ami nem működött közöttünk. Akkor most mi az igazság?"

Ne feledd: a harmonikusan működő párkapcsolatok szempontjából nagyon fontosak a szexuális előtörténetek, az érzéki, erotikus tanulási folyamat, amelybe beletartozhat olyan partner is, aki nem feltétlenül válik majd a jövőben házastárssá.

Anikó 29, menedzser
"Öt éve vagyunk jegyesek a párommal. Tervezzük az esküvőt, csak a lakás hiányzott. Most már az is megvan, de évek óta van szex közöttünk. Úgy érzem, felelősséggel választottuk ki egymást. Miért kellett volna annyi évet várnunk az erotikával?"
Beáta 30, gyerekorvos
"Én marhaságnak tartom, hiszen a szex a párkapcsolat egyik alapja, és ha nem működik, nincs kémia, nem passzolnak OTT össze az emberek, akkor megette a fene. Például mi van akkor, ha valaki a házasság után jön rá, hogy képtelen elviselni a férje illatát?

Egy barátnőm 25 évesen ment hozzá egy szintén szűz fiúhoz, ők egy vallási csoportba tartoznak, ezért nem szexelhettek a házasságig. Az első években komoly szexuális problémáik voltak, részleteket nem tudok, de megszenvedtek azért, hogy most viszonylag jól működik minden.

Egy másik ismerősöm és a kedvese nem voltak szüzek, de az esküvőig nem szexeltek egymással. Orál, petting, ilyesmik voltak, de behatolás nem. Hogy ennek mi az értelme? Hát, erről halvány gőzöm sincs.
Borbála 39, tánctanár
"Nos, egyszer azt olvastam, hogy az indiaiaknál azért tart sokáig a házasság, mert nem lövik le előre a poént. És az esküvő után ismerik meg egymást, fedezik fel egymás testét, és esnek szerelembe, mert ott sokszor a szülők és az asztrológus választja ki egymásnak a párt. Részemről ezt el sem tudom képzelni... nekem kell a tapasztalat."