"Gildával bújnak ágyba, de mellettem ébrednek" - Rita Hayworth nagy szerelmei

színésznő párkapcsolat válás Rita Hayworth szerelem hűség Hollywood karrier
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"A helyzet roppant egyszerű: jó ember vagyok, aki a gonosz férfiakhoz vonzódik" - vallotta a negyvenes évek vörös démona, Rita Hayworth. A díva többek között Fred Aster és Gene Kelly oldalán is tündökölt a filmvásznon, és majd' hetven filmben szerepelt. Ehhez a számhoz képest elenyésző, hogy "csupán" ötször házasodott meg.

"Gildával bújnak ágyba, de mellettem ébrednek" - mondta keserűen Rita Hayworth, amikor a férfiakról kérdezték őt. A színésznőnek meggyőződése volt, hogy miután legismertebb filmjével az egész világ elkönyvelte szexistennőnek, senki sem lesz képes olyannak szeretni őt, amilyen valójában. Végignézve szerelmeit és csalódásait egy kicsit közelebbről is megismerhetjük őt.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

1. Edward Charles Judson - a menedzser

Hogy a mindössze tizennyolc éves Rita Cansino (merthogy így hívták őt eredetileg) volt az, aki felkapaszkodott egykori menedzsere hátán, vagy épp a férfi volt az, aki csupán egy csinos pénzeszsákként gondolt a színésznőre, rejtély. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy az ambiciózus fiatal lány sztár akart lenni mindenáron, Edward pedig - aki épp kétszer annyi idős volt, mint ő - mindent megtett, hogy kis protezsáltja valóra váltsa az álmait - egy "kis" részesedésért cserébe. A gondok akkor kezdődtek, amikor Rita a cél közelébe került: ünnepelt filmcsillagként képtelenségnek tartotta, hogy a gázsija jelentős részét lepasszolja a férfinak, akivel együtt él. Nem sok idő telt el, míg a színésznő feljelentést tett a rendőrségen: "szerelme" megfenyegette, hogy ha nem fizeti ki őt, súlyos sebesülésekre számíthat. Nem épp hollywoodi fantázia-szerelem, igaz?

2. Orson Welles - az őrült zseni

Welles, az igazi modern kori polihisztor úgy tekintett a házasságra, mint egyfajta kötelességre: eszébe sem jutott kevesebb időt tölteni zseniális filmjeinek kitervelésével és tető alá hozásával csak azért, mert történetesen van egy felesége és egy kislánya. Dióhéjban ezért nem teljesülhetett be ez az álomházasság - legalábbis a bulvársajtó és a filmrajongók annak látták. Mindössze öt éven át voltak házasok, mert ahogy Hayworth mondta: "Mr. Welles az együtt töltött évek során a legkisebb jelét sem mutatta annak, hogy szeretne közös otthont kialakítani." Amikor a színésznő azt javasolta, hogy vásároljanak házat együtt, Welles így felelt: "Nincs szükségem ekkora felelősségre. Meg sem kellett volna házasodnom - mindez csak megfoszt a szabadságomtól."

AFP/Photo12
AFP/Photo12

3. Ali Aga Khan - az arab herceg

Nem volna kerek a történet egy igazi herceg nélkül! Hayworth 1948-ban készen állt arra, hogy egész filmes karrierjét hátrahagyja, hogy feleségül mehessen a Shia-muszlimok vezetőjéhez. Ám hiába nem dolgozott, az élet számára ettől a perctől fogva olyan volt, mint egy jelenet egy Hollywood aranykorát idéző nagyjátékfilmből: az esküvőn Dior New Look ruhát viselt, valóságos palotába költözött, szabadidejét pedig lóversenyeken töltötte. A varázsszőnyeg nem repítette messzire őket: három évvel a az esküvő után egy riporter lencsevégre kapta az arab herceget, amint kéjesen táncol a Hitchcock-filmek szőke sztárjával, Joan Fontaine-nel. Hayworth-nek több se kellett, és "röpke" két év alatt lezavarta a válást, közös gyermeküket - Yasmint - pedig magával vitte Amerikába. Az apa potom egymillió dollárt ajánlott Hayworth-nek, hogy muszlimként neveljék fel közös gyermeküket, a színésznő azonban hallani sem akart többé a "mesés Keletről".

Átalakítunk! Dögös és vagány külsőt kapott Adrienn. Kattints a galériáért!


4. Dick Haymes - a latin (szív)rabló

Az argentin énekes, aki korábbi két válásának anyagi terhei alatt roskadozott, és a színésznő, aki két korábbi férjétől próbált gyerektartást szerezni - sikertelenül - igazán stabil párosnak bizonyult - egy darabig. Dick Haymest nemcsak a behajtók, de az is fenyegette, hogy Buenos Airesbe toloncolják, ezt pedig Hayworth nem nézhette tétlenül: felajánlotta kedvesének, hogy feleségül megy hozzá, így az amerikai állampolgárságot igényelhet. Ha pedig ez az áldozat sem lenne elég, újdonsült férje minden tartozását kifizeti. Ám anyagi helyzetükkel együtt a kapcsolatuk is romlani kezdett. A házasság addig tartott, amíg a filmcsillag bankszámlája le nem nullázódott. A lapok akkor kezdtek el cikkezni a válásról, amikor a rendőrség egy teljes napon át házi őrizetben tartotta a fizetésképtelen házaspárt egy luxusszálloda lakosztályában, Hayworth viszont kitartott kitartottja mellett. Egészen addig, míg a férfi egy rendezvényen szájon nem vágta, tucatnyi ember szeme láttára. Rita kisétált, és soha többé nem nézett vissza.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

5. James Hill - a szörnyeteg

Hollywoodi körökben köztudott volt, hogy a menő fimproducer, James Hill nem bánik kesztyűs kézzel a hölgyekkel. Épp ezért mindenki számára meglepő volt, hogy a sokat szenvedett Rita Hayworth épp ezzel a pokróc pacákkal randizik. A szerelemből hamar házasság lett, a színésznő pedig ismét a vásznon parádézhatott: ez volt karrierjének utolsó igazán aktív időszaka. Hogy ez miért érte meg az állandó megaláztatásokat, azt valószínűleg Hayworth sem látta át tisztán, a férfi ugyanis szó szerint gyötörte őt. Egykori kollégája, Charlton Heston önéletrajzi könyvében így ír: "Együtt vacsoráztunk egy spanyol étteremben, és James megállás nélkül bántalmazta és alázta Ritát, aki zokogva hallgatta, a tenyerébe temetve az arcát. A mai napig bűntudatom van, hogy nem avatkoztam közbe." Zajos ötödik válása után a színésznő úgy határozott: soha többé nem megy férjhez. Huszonöt éven át kétségbeesetten kereste a tökéketes férfit - élete utolsó huszonöt évét pedig magányosan töltötte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.