"Ő is biszexuális volt, akárcsak én" - Paul Newman nagy szerelmei

Judy Garland Marilyn Monroe párkapcsolat siker Paul Newman Grace Kelly szerelem Hollywood Marlon Brando sztár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Paul Newman házassága minta volt az egész világ számára: öt évtizeden át alkottak feddhetetlen álompárt feleségével, az Oscar-díjas Joanne Woodwarddal. Ám sokan nem tudják, hogy a színészlegenda már egyszer nős volt a házassága előtt, és második frigye sem volt olyan mesés, mint amilyennek a társasági magazinok beállították.

Akárhogy is: Newman a társadalmi felelősségvállalás mintaképe lett, számtalan klasszikus film sztárjaként pedig azt is bebizonyította: ahhoz, hogy megvalósítsuk az álmainkat nem kell mást tennünk, mint szakadatlanul követni azokat.

1. Jackie Witt - az első feleség

A második világháború borzalmaiból épp csak felocsúdó világnak óriási szüksége volt rá, hogy a szórakoztatóipar kicsit elterelje a figyelmet a pusztításról és a szörnyű veszteségekről. Jackie Witte - egy magas, szőke, fekete szemű kezdő színésznő - ekkor ismerkedett meg egy clevelandi fiatalemberrel, egy bizonyos Paul Newmannel. Ezt a nevet - amely ma a világ egyik leghíresebb színészét jelöli - akkoriban még senki se ismerte. Newman épp, hogy leszerelt, máris belevetette magát a családi bizniszbe: sportruházatot árult egy kis üzletben, és emellett hobbiból a helyi színházban csiszolgatta tehetségét. A két fiatal előbb a színpadon, majd az életben alkotott párt, mire pedig beköszöntött 1949 tele, összebútoroztak, és egy woodstocki színházhoz szerződtek. A tizenkilenc éves Jackie Witt hamarosan Mrs. Paul Newmanné avanzsált, és a pocakja is kerekedni kezdett. Scott - a házaspár első fia - tökéletes létbizonytalanságba született bele. Miután Paul édesapja betegeskedni kezdett, a család visszakölözött Clevelandbe, és - attól rettegve, hogy a színészet sosem hozhat elég pénzt a família kasszájába - Newman beiratkozott a Yale egyetemre. Jackie mindeközben New York és Cleveland között ingázott, és modellkedéssel igyekezett pénzt keresni, amikor pedig egy ügynöknek bemutatta jóképű férjét, a siker gépezete mozgásba lendült. "Keress meg, ha New Yorkban jársz" - mondta neki a férfi, Newmannek pedig több se kellett: a nagyvárosba utazott szerencsét próbálni, és hátat fordított egyetemi tanulmányainak, vele együtt pedig növekvő családjának is...

Forrás: AFP
Forrás: AFP

2. Joanne Woodward - mint "lelki társ"

Paul tehetségével és sármjával hamar a Broadway ünnepelt csillagává vált - itt találkozott a szépséges színésznővel, Joanne Woodwarddal is. "Szabad, gyönyörű és megzabolázhatatlan volt, míg én szégyellős és csendes... no meg persze házas" - emlékezett vissza Paul későbbi feleségével való találkozásra. Mindeközben az otthon maradt feleség megszülte második, majd harmadik közös gyermeküket, és a csillogó modell- és színészkarrier helyett a háziasszonyok unalmas életét élte - férj nélkül. Newman alig-alig járt haza, hajtotta a szerepeket, majd' minden este játszott, és az éjszakába nyúló "lazítások" során egyre inkább rákapott az alkoholra. "Nem volt bűntudatom" - mesélt Woodward erről az időszakról. "Előbb váltunk barátokká, mint szeretőkké, egyáltalán nem terveztem, hogy elszedem őt a feleségétől. Lelki társak voltunk, akik mindenről képesek voltak beszélgetni, nekem pedig ennyi is elég volt" - egy darabig. Newman első hollywoodi filmes sikerei után úgy döntött: ideje a családjára (is) koncentrálnia, ugyanakkor nem akarta feladni új, nagyvilági életét. Bébiszittert fogadott, és elhatározta: Jackie-t is bevezeti a társaságba, a kísérlet azonban balul sült el. Az asszonynak cseppet sem imponált a talmi csillogás, amikor pedig egy alkalommal Paul részegen kötözködni kezdett az őt igazoltató rendőrrel, betelt a pohár: férje szemébe mondta, hogy képtelen így élni. Legnagyobb megrökönyödésére a férfi így válaszolt: "Én is így érzek, ugyanis szerelmes vagyok Joanne Woodwardba."

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Paul és Joanne Woodward

3. Joanne Woodward - mint az "örök szerelem"

A hosszú és fájdalmas válás után - mi több, már közben is - Hollywood legforróbb álompárjaként ünnepelték Newmant és Woodwardot. A sajtó minden mozdulatukat követte, és hamarosan ők lettek az álomgyár első számú divatikonjai. Számos filmben szerepeltek együtt, amikor pedig épp nem forgattak, a strandon heverésztek koktéllal a kezükben, vagy irigylésre méltó házukat csinosítgatták Malibu Beachen. Joanne-nek három lánya született Paultól: Elinor "Nell" Teresa, Melissa "Lissy" Stewart és Claire "Clea" Olivia. Az ötven éven át tartó boldog házasságot semmi sem árnyékolhatta be, és csak Newman szomorú halála választotta el őket egymástól. Ám a férfi boldogsága nem volt felhőtlen: 1978-ban előző házasságából született fia, Scott kábítószer-túladagolásban meghalt. "Az én hibám volt" - ismételgette gyakran, tudván, hogy épp azokban az években élte a legvadabb hollywoodi playboy életet, amikor kisfiának a legnagyobb szüksége lett volna rá. Hogy enyhítsen fájdalmán, drogprevenciós központot hozott létre, mely fia nevét viselte, a sikeres vállalkozásából - salátadresszingek és spagettiszószok árusításából - befolyt vagyont, mintegy 250 millió forintnyi dollárt jótékony célra fordította. "Amikor valaki már mindent elért, amit a karrierje adhat, elkezdhet fontos dolgokkal foglalkozni" - mondogatta gyakran.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az álompár

4. Marilyn Monroe, Judy Garland... és Dean - a (vélt vagy valós) szeretők

Newman és Woodward házassága évtizedeken át egyet jelentett a mintakapcsolat fogalmával, ám Darwin Porter botránykönyvszerző gondoskodott róla, hogy az illúziókat szertefoszlassa. A Paul Newman: The Man Behind The Baby Blues című életrajzi kötet legnagyobb szenzációja a Marlon Brandóval készült interjú volt, amelyben a színészlegenda kertelés nélkül jelentette ki: "Engem sosem vert át Paul. Épp annyi kalandja volt a forgatásokon, mint bármelyikünknek... és ő is biszexuális volt, akárcsak én. Ám míg engem folyton rajtakaptak, ő ügyesen titokban tartotta a viszonyait." Paul Newman állítólag szenvedéllyel rajongott James Deanért, akivel gyakran és hosszasan időztek hollywoodi hotelek lakosztályaiban, a férfiakkal folytatott kalandok mellett pedig Grace Kellyvel, Judy Garlanddal és Marilyn Monroe-val is megcsalta feleségét.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

James Dean, Grace Kelly, Judy Garland és Marilyn Monroe

Newman 83 évesen hunyt el 2008-ban, miután egészségi állapotára hivatkozva visszavonult a filmezéstől. A színész családja a mai napig cáfolja a Porter botránykönyvében taglalt szexuális kicsapongásokat. Newman visszavonulása előtt így nyilatkozott: "A melegek jogainak feltétlen támogatója vagyok, és ezt nem is titkolom. Gyermekkoromtól fogva lelki közösséget éreztem a meleg társadalom tagjaival, és sosem értettem, hogyan is bánthatja őket bárki. Annyi csodálatos tulajdonsága lehet egy embernek, amiért szeretni lehet, hogy mire sorra vennénk mindet, már tökéletesen lényegtelenné válik, melyik nemhez vonzódik."


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.