Tényleg a férfiakkal való egyenlőségre vágyunk? Vagy csak a mozgalmárok szeretnék, hogy a nők egyenlőek akarjanak lenni a férfiakkal? Mire is vágyunk tulajdonképpen? És mit kíván üzenni a világnak Beyoncé?

Beyoncé Knowles-Carter 2013 decemberének elején cikket írt a The Shriver Reportba. Az énekesnőt Maria Shriver női egyenjogúságról szóló írását követően kérték fel véleménye összefoglalására. Shriver egyébként Kalifornia állam egykori kormányzójának, Arnold Schwarzeneggernek a felesége. De miért is ragadott Beyoncé billentyűzetet?

Forrás: AFP/Getty Images/Jamie Mccarthy

Azért, mert véleménye szerint a női-férfi egyenjogúság csak mítosz. Érvelésében az amerikai munkaerőpiacot hozza fel, amelynek szerinte a felét teszik ki a nők, azonban mégis csak a férfidolgozók bérének 77%-át kapják kézhez. Ameddig pedig ez a helyzet fennáll, nem lehet egyenjogúságról beszélni. Amíg a nők ugyanolyan végzettséggel, egyazon munkakörben kevesebb fizetést kapnak, addig minden csak legenda. Beyoncé a megoldást abban látja, hogy a két nem képviselői egyszerre mondják ki: ez így nincs rendjén. Addig ugyanis semmi sem fog megváltozni.

Szerinte az emberiségnek a férfiakra és a nőkre egyaránt szüksége van, méghozzá ugyanakkora mértékben. Ezért nem bírja felfogni ésszel, miért kerülnek mégis háttérbe a hölgyek.

Forrás: Thinkstock

Beyoncé cikkének kommentjei között fel-felbukkan a feminizmus, nyilvánvalóan 'az itt van, tessék, ezt akartátok, akkor most egyétek meg, amit főztetek' stílusban. Ezzel persze a Life.hu-n is foglalkoztunk korábban"Ezzel a rohadt feminizmussal sikerült elérni azt, hogy nem elég, hogy a nő végez minden házimunkát, hanem még meggebedhet a munkahelyén is nyolc-kilenc órában" - idézte akkori írásában egyik diplomás nőtársát Rácz Zsuzsa. A cikk konklúziója, hogy Magyarországon alig akadnak feministák, azok pláne nem harcolnak. Vagyis nálunk anélkül lett szitokszó a feminizmus, hogy egyáltalán kialakult volna. Valamint hogy nem a feminizmus átkos vívmánya, hogy a nőknek a munkaerőpiacon és a háztartásban egyaránt helyt kell állniuk, viszont ennek köszönhetjük, hogy egyáltalán tanulhatunk, és ezzel beléphettünk a munakerőpiacra.