"Ezzel a rohadt feminizmussal sikerült elérni azt, hogy nem elég, hogy a nő végez minden házimunkát, hanem még meggebedhet a munkahelyén is nyolc-kilenc órában" - fakadt ki az egyik kedves barátnőm nőnapon, akinek négy gyermeke van. Terézanyu írása.

A barátnőmnek csak a zoknik felkutatása, kimosása, teregetése, majd összepároztatása (a család 12 lábfejére!) hetente min. 6 órát vesz igénybe a "szabadidejéből". És akkor még csak a zoknik vannak rendben. Hol vannak még a a ruhák, az iskolatáskák, a leckék, a vacsora?

Egy háztartási robot is eldobná ettől az akkumulátorát. A barátnőmnek muszáj dolgoznia, azért is, mert 6 ember eltartása súlyos terhet ró a férjére, és azért is, mert szeret dolgozni, jó a szakmájában, de akkor is hullafáradt másfél évtizede.

Minden tiszteletem a tiéd, mondtam neki erre, és én is meggebednék, de mi köze ennek a feminizmushoz? A feministák harcolnak azért, hogy a nők is dolgozzanak - adta meg rá a választ az én árnyalt gondolkodású, diplomás barátnőm.

Magyarországon alig akadnak feministák, pláne nem harcolnak. Nálunk anélkül lett szitokszó a feminizmus, hogy egyáltalán kialakult volna.
Móra Ferenc ezt írta a lányának, Pankának Feminizmus című írásában: "Így négyszemközt megmondhatom neked, kislányom, hogy én azt hiszem, ha akarod, ha nem, te magad is feminista vagy. Nagymama még csak elemi iskolába járt, anya már a képzőt is elvégezte, neked már érettségid van. Hát ez a feminizmus, édes gyermekem."A levél több, mint száz éve született, amikor még nem volt magától értetődő, hogy a nők tanulhassanak (ma pedig több nő szerez diplomát, mint férfi), és még választójogunk sem volt.

Nem a feminizmus átkos vívmánya tehát, hogy a nőknek a munkaerőpiacon és a háztartásban egyaránt helyt kell állniuk, viszont a feminizmusnak köszönhetjük, hogy egyáltalán tanulhatunk, és ezzel beléphettünk a munakerőpiacra.

Hazánkban azonban a nőjogi kezdeményezések hagyományosan a politikai manipuláció eszközei: egyrészt a nők és férfiak egyenlősége fontos szólama volt a szocializmusnak, ami csak azt az egyenlőséget jelentette, hogy dolgozhattak a nők, de minimum két műszakban, otthon és a munkahelyükön is - egyebekben nem változott a munkamegosztás, máig sem. Egy 2009-es adat szerint a nők harmincötször annyi házimunkát végeznek, mint a férfiak, és ezzel papíron - szintén a felmérés szerint - a többségük még csak nem is elégedetlen.

Thinkstock

A csökkenő születésszám és a felbomló házasságok magas aránya ugyanakkor mégiscsak azt jelzi, hogy valami nincs rendben. A feminizmus nem többet és nem is kevesebbet akar - hazánkban még csak nem is erőszakosan -, hogy a nők és férfiak egyenlő eséllyel élhessenek. Vagyis ha ezt a házimunkák megosztására vetítjük, akkor a férfiaknak ugyanúgy, mint a nőknek, joguk van főzni, gyerekeket etetni, pelenkázni, mosni, zoknit pároztatni, port törölni.

Van valami jó témád, amit megvitatnál másokkal? Indíts fórumot most, és nyerj könyvutalványokat!Mégis! Hányszor hallom nőtársaimtól azt, hogy a férj úgysem ért a háztartáshoz, ötször annyi időbe telik neki egy rakott krumpli elkészítése, vagy a gyermek elaltatása, mint a nőnek, ezért inkább megcsinálom én! Ezen a kényelmes helyzeten miért változtatnának a férfiak?

Ugyanakkor mégis változtatnának, mert ők sem értik, hogy miért elégedetlen velük a feleségük, amikor pedig "rendesen hazaadom a pénzt", vagy " gyerekfürdetésre mindig hazaérek"?  Változtatni már csak azért sem tudnak önmaguktól, mert egy patriarchális társadalomban felnőve valóban nem sok esélyük volt ellesni az otthoni feladatok megosztását.

A férfiak családfenntartó szerepe - amely megrendült az utóbbi években - azzal is jár, hogy ők a teljesítményre lettek nevelve, maguktól is azt várják el, hogy teljesítsenek, amiért kézzelfogható elismerés jár a munkahelyen. Otthon azonban, egy pici baba vagy egy kisgyerek a lehető legritkábban osztogat egy jól sikerült etetés vagy böfiztetés után kézzelfogható elismeréseket.
Thinkstock

A férfiak tehát többnyire - érthetően - nem érzik jól magukat ebben a helyzetben, hiszen a munkájuknak nincs olyan mérhető eredménye, amitől jól és hasznosnak érzik magukat.

A svédeknél és a norvégoknál " Új generáció"-nak nevezik azokat a fiatal párokat, ahol a felek tudatosan törekszenek a család menedzselésével járó feladatok megosztására (bocs, hogy folyton a skandinávokkal jövök, de ők a "bezzeggyerekek" ez ügyben), az állam tanfolyamokkal és adókedvezményekkel is támogatja az apák szerepvállalását az otthoni feladatokban.


Ez azt jelenti, hogy nem csupán a pelenkázást és a bébiétel-készítést tanulják meg, hanem azt is, hogy miképpen válhatnak olyan jó apává, aki hasznosnak és elégedettnek érezheti magát az otthoni feladatok ellátása közben.

Vagyis a svéd nők és férfiak egy újfajta együttműködést tanultak, és ettől egy házasság sem ment még tönkre, az tuti. Az új helyzetből a közösség, a nemzet is profitál: Európa-szerte a skandináv államokban születik a legtöbb gyermek, a svédek bezzeg nem fogynak.

Sőt, látványosan megcáfolták azt a rosszindulatú tételt is, hogy "a karrierista nő önző, és nem akar gyereket" - mivel az eredmények azt bizonyítják, hogy ha a nőknek jobb lehetőségeik vannak a munkerőpiacon, akkor több gyereket szülnek.Thinkstock

A svédek és a norvégok azért változtattak, mert felismerték: ha az a rengeteg nő, akinek a taníttatására vagyonokat költött az állam, nem tér vissza a munakerőpiacra, akkor a gazdaság megnézheti magát néhány éven belül.

Ez a helyzet most egész Európára érvényes - ránk is. Mint ismeretes, az 1973 és 1978 között született magyar nők egyharmada nem szült még gyermeket.

Szociológusok szerint ennek az egyik magyarázata az, hogy nem akarják tovább vinni a szüleiktől látott mintát: anya nyolc órában dolgozik, majd otthon folytatja, látástól vakulásig, és ugyan apa is dolgozik, de otthon vár a vacsora, tévé, internet. 

Köszönik, ők ugyan nem feministák, de ebből nem kérnek. 

 
Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Hol vannak a nők? - Terézanyu írásahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110310-racz-zsuzsa-hol-vannak-a-nok-terezanyu-irasa.html Nappal anya, éjjel partiarc? - Terézanyu írásahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110303-racz-zsuzsa-lehetek-partyarc-a-gyerek-mellett-terezanyu-velemenye.html Csináld magad házasság - Terézanyu írásahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110217-racz-zsuzsa-csinald-magad-hazassag-terezanyu-irasa.html