Míg az átlagembernek kellemes időtöltés, addig a 21. század tudósainak izgalmas játszótér elemezni a közösségi oldal felhasználóinak profilját, adatait és legfőképp párkapcsolati státuszát.

A Valentin-nap nem csak a szinglikből és a szerelmesekből hozta ki a romantikusabb (vagy épp kevésbé romantikusabb) énjét. Napvilágot látott egy kalkulátor, amely megmondja, mikor megyünk férjhez – erről ide kattintva olvashatsz többet. A közösségi oldalak egyik vizsgálója, bizonyos Carlos Duik pedig ez alkalomból azt vizsgálta meg, mi lesz a Facebook oldalunkkal, miután szerelembe esünk.

Forrás: Thinkstock

A tanulmány vezetője 100 napon át figyelte a profilokat egészen addig, amíg kliensei egyedülálló állapotból kapcsolatba nem kerültek. Megállapítása szerint 12 nappal a nagy váltás előtt tetőzött az aktivitás, átlagosan napi 1,67 hozzászólással. Később pedig, ahogy állapotot váltott az illető, úgy egyenes arányban csökken a posztolások száma is.

A Facebook, mint kiderült, nemcsak erre jó: egy másik kutatás szerint párkapcsolatunk végét is megjósolhatjuk vele előre. Bogdan State amerikai tudós 3 éven át vizsgálta a közösségi oldal felhasználóinak kapcsolati státuszát, amely alapján arra jutott, hogy akik minimum három hónapig együtt maradnak, azoknak szerelme még minimum négy évig fog kitartani. Mivel State csak az amerikai Facebook-felhasználók egy részét ragadta ki kutatása során, ezért sokan nem gondolják irányadónak a tanulmányát.