A szakáll újra szexi! De mikor is lett az?

borbély bajusz viselettörténet Movember ByeAlex szakáll arcszőrzet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szakállas, bajuszos, gyakran tetovált macsók elözönlötték az internetet, sőt ma már az utcákon is felbukkannak. Mi csajok meg csak azt vesszük észre, hogy teljesen odáig vagyunk a szakállas fazonokért! De mikor és miért lett divat a szakáll a fiatal férfiaknál? Ennek a témakörét járjuk körbe ByeAlexszel, hazai szakállfésűkkel és sok-sok dögös pasival!

Egy évvel ezelőttig nem tudtam elképzelni, hogy szakállas/bajszos barátom legyen, de egy éve minden megváltozott, sőt olyannyira, hogy amikor pár hónapja a pasim véletlenül rövidebbre borotválta a szakállát a szokásosnál, a szívem szakadt meg - hiányzott! De mikor és miért vált ennyire divatossá a szakáll a fiatal férfiak körében?

Forrás: Instagram/billyhuxley

Szakállas történelem

"A szakáll a férfiak arcának alsó felén növő szőrzet. Az ajkak felett növő szőrzet a bajusz" - tisztázza világosan a Wikipédia a különbséget. Ha a szakállsztori vizsgálatát az ókori Egyiptomtól kezdjük, akkor máris egy olyan korszakba csöppenünk, ahol nemcsak hogy a hosszú arcszőrzet volt a divat, de bizony bodorították és vörösre is festették a férfiak. Érdekes, hogy a trendek már az ókorban is jöttek-mentek (bár kétségtelenül nem olyan gyorsan, mint most), mert bizony Egyiptomban később a csupasz arc vált népszerűvé.

Ahogyan a divatban minden, a hajviselettől a ruházaton át egyéb kiegészítőkig jelentéssel bír, úgy az évszázadok alatt a szakáll vagy éppen annak hiánya is üzenetet hordozott. Az Amerikában élő amisoknál például a világi élettől való elzárkózás jele, a hippiknél a lázadásé, ma pedig a hipszterek különbözni akarásáé. Sokszor a szakáll viselését is szabályokhoz kötötték: az 1500-as években itthon például csak a nős úriemberek viselhették, sőt a 18. században a parasztokat bírsággal is sújtották, ha szakállt növesztettek.

Forrás: Instagram/i_am_tinman

A 20. században először a '40-es években vált divatossá a bajusz: "A hátra simított hajhoz ekkor pimasz bajusz társult, lásd Clarck Gable-é, vagy itthoni példával élve Jávor Pálé. Az ötvenes évek férfiideálja továbbra is jól fésült maradt, viszont az arcáról eltűnt minden szőrzet" - tudtuk meg a viselettörténész Simonovics Ildikótól. A '60-as évek elején a modok diktálta sima arca, majd a hippik bozontos üstöke, nomád nagy szakálla hódított, utóbbit Zanin Éva társadalomtörténész is megerősíti: "A hetvenes években a hippikorszak arcszőrzete például még egyértelműen a társadalmi konvenciók elleni lázadás, a hajvágás és borotválkozás mint a tisztaság és a decens ápoltság kritériumai ellen való lázadást bizonyította."

Clark Gable Forrás: AFP

Robi, 29 (grafikus)

Mióta van szakállad?
Körülbelül 16 éves korom óta.
Miért növesztetted meg?
Mert gyerekképű vagyok nélküle.
A csajoknak ez mennyire jön be?
Eléggé bejön a nőknek.
Hogyan ápolod?
Vágom, azon kívül semmit nem csinálok vele - nem kenegetem semmivel, és nem is fésülgetem.

Szakállas 2014

"Minden kornak megvan a maga férfiideálja. Ma ez alighanem a borosta és az elegáns öltözködés némi urban style-lal vegyítve" - írja Simonovics Ildikó 2012-ben megjelent Utcai divat egykor és ma című könyvében. Ez mára annyit változott, hogy a borostából szakáll lett, de bizonyára a két évvel ezelőtti trend egyfajta előfutára volt a mai szakállinváziónak. Simonovics Ildikó szerint természetesen divat a szakáll, de nézzünk körbe, mégsem hordja minden férfi, sőt még minden ötödik sem, és hogy ennek mi az oka? "Divatok jönnek, mennek, folyton zajlik a kísérletezés, muszáj állandóan újat hozni! Egy csinos, karakteres pasin abszolút tetszik az elmúlt évek nagy szakálltrendje. Mondjuk ha a a férjem növesztene hatalmas arcszőrzetet... hát nem tudom, azért nem lelkesednék annyira!"

Forrás: Instagram/hahajoel

Zanin Éva társadalomtörténész szerint a kétezres évek közepe felé tapasztalható metroszexuális férfidivatra bizonyos válaszreakció lehet a mostani arcszőrzet viselésének elterjedése: "Erre az önkifejezési válságra érkezhetett egyfajta válaszreakcióként az arcszőrzet viselésének elterjedése, amely ugyanakkor továbbra is a külsőségekre odafigyelő, érzékenyen összeválogatott lookokkal párosult. Vagyis mintha az arcszőrzet átvette volna a heteroszexuális férfiasság jelzésének látszólagos szerepét. A kialakulása viszont mégis erősen kötődik egyfajta férfiasabb férfiasság kifejezésének a vágyához."

A jelenlegi szakállőrülettel kapcsolatban ki más is lehetne nagyobb szakértő, mint Monori Bálint, a Beard Sense alapítója, akit egy szakállas barátom csak szakállnagykövetként emleget. "A legutóbbi visszatérése a szakálldivatnak a kétezres évek közepére tehető, amikor Brooklynban újra előkerültek a komolyabb szakállak, innen terjedt el négy-öt év alatt a világ minden részére, többek között a már hazánkban is dívó hipszterhullámnak köszönhetően."

Forrás: Instagram/billyhuxley, Instagram/i_am_tinman

Pisti, 30 (art director)

Mióta van szakállad?
Igazából borostám van, a rendes szakáll nyűgös.
Miért növesztetted meg?
Lustaság, utálok borotválkozni, meg nincs állam, így nem túl előnyös a csupasz fej.
A csajoknak ez mennyire jön be?
A feleségem szereti, bár néha panaszkodik, hogy szúrós a fejem, de legalább nem úgy nézek ki, mint egy 15 éves.
Hogyan ápolod?
Sehogy, ha már kellően hosszú a borosta, majdhogynem szakáll, akkor hajmosáskor kap a samponból.

A Movember mozgalom

Ahogyan a nők rózsaszín szalagot tűznek magukra, hogy felhívják a mellrákra a figyelmet, úgy a férfiak novemberben nem borotválkoznak, hogy a figyelmet a prosztatarákra irányítsák. A nemzetközi mozgalomnak már magyar verziója is van. A lényeg egyszerű: november elején megborotválkoznak a férfiak, majd ezt nem ismétlik meg az adott hónapban, hanem bajuszt és/vagy szakállat növesztenek. "A bajusz játékos szimbóluma annak, hogy fontosnak tartják saját egészségük megőrzését!" - vallják a szervezők. A közvélemény úgy tartja, a férfiak kevésbé törődnek az egészségükkel, nem szívesen járnak szűrésre - ezt a gondolkodást akarja megváltoztatni a Movember.

/1411/Szak_20141112171319

Dani, 28 (digital producer)

Mióta van szakállad?
2013 novemberében a Movember keretén belül kezdtem el növeszteni, utána idén januárban levágtam egyszer, és akkor megfogadtam, hogy többé már sohasem! Borostám egyébként már előtte is volt mindig, de szakáll nem.

Miért növesztetted meg?
Mindig is tetszett, de úgy gondoltam, nem túl illendő így járni munkába. Aztán divat lett és az egyik kollégám, aki mellesleg a Beard Sense-t is csinálja, jó példa és elég ösztönzés volt ahhoz, hogy nekiessek én is.
A csajoknak ez mennyire jön be?
A barátnőmről tudok nyilatkozni, őt először zavarta. Aztán amikor januárban levágtam, és olyan lett tőle az arcom, mint egy 10 éves gyereknek, szinte ő könyörgött, hogy növesszem vissza. Azóta már ő is szereti. Anyu kifejezetten ellenzi.
Hogyan ápolod?
Fából készült fésűvel fésülöm, és heti több alkalommal balzsamozom is. Egyébként egyebet nem csinálok vele.

A szakáll ápolása kész művészet!

Annak ellenére, hogy néhány srác azt vallja, azért van szakálla, mert lusta borotválkozni, a téma szakértői szerint a szakáll ápolása nem igényel kevesebb törődést, mint a borotválkozás, sőt! Először is fontos, hogy beszerezze a szakállas srác a megfelelő eszközöket: sampont, balzsamot, szakállnyírót és esetleg egy kifejezetten szakállakra szabott fésűt is. Fésűt egyébként hazai márkától is választhatunk, ugyanis a fából, kézzel készült szakállfésűk kiváló minőségűek. "Funkcionális és jól is néz ki: egy olyan praktikus és menő kis tárgy, amit szívesen tartasz a zsebedben, és a segítségével minden gubanc könnyedén megoldódik" - tartja a fésűkről az egyik márka megálmodója, Monori Bálint.

Forrás: Instagram/i_am_tinman, Instagram/rickifuckinhall

Nyírásnál, formázásnál fontos a szakáll határainak a kijelölése a nyak vonalánál, de ugyanilyen lényeges, hogy a szájra sem lóghat rá. Kéthavonta pedig mindenképpen érdemes egy frissítő vágást eszközölni a szép és ápolt szakáll érdekében. Aki pedig nem akarja házi módszerekkel ápolni a szakállát, hanem szeretne biztos, szakértő kezek közé kerülni, az itthon már több borbély közül is választhat. Talán a legismertebb a Dob utcában található üzlet, amelyet idén alapítottak a Gelleitestvérek. És hogy mit kap itt a vendég? Profi szolgáltatást, laza hangulatban és autentikusan berendezett környezetben.

Forrás: Instagram/rickifuckinhall, Instagram/chrisjohnmillington

ByeAlex is a szakállasok táborát gyarapítja

Mióta van szakállad?
Kisebb-nagyobb megszakításokkal olyan 2009-2010 óta. Pontosan nem emlékszem, mikor növesztettem meg először.
Miért döntöttél úgy akkor, hogy szakállat növesztesz?
Rám ez mindig is jellemző volt, mármint az, hogy meguntam a külsőmet, és változtattam, így jött a szakáll is, amit aztán annyira megszerettem, hogy azóta is van. A szakáll karakteressé tesz, talán a rajongók is könnyebben megjegyeznek. Persze a szakáll kérdésben is a két véglet a jellemző, valaki vagy szereti vagy utálja.
Ápolod speciálisan?
Igen, hosszú évek óta járok borbélyhoz, egy megszokott, bejáratott helyre. Általában hetente megyek. A szakállammal többet foglalkozom, mint a hajammal. Mosom, ápolókkal kezelem, fésülöm és természetesen vágatom. Nem értek egyet azzal, ha valaki a slampossággal azonosítja a szakállat, hiszen több törődést és időt igényel, mint a borotválkozás. A történelmünk során is rengeteg bajszos és szakállas figuránk volt, akiket a mai napig tisztelünk, ők sem voltak slamposak a szakálluk ellenére.
ByeAlex Fotó: Margitay Klára/Life.hu

És a személyes konklúzióm a kutatómunka eredményeképpen? Hogy a szakállas pasiknál csak a kontyos szakállas pasik a szexibbek! Na, de ez már egy másik cikk témája!

Mit gondolsz a szakállas pasikról?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.