A mérföldkőnek számító kutatás sok ezer férfi, köztük a gyermekkori ráktúlélők számára jelenthet reményt, akik elszántan próbálnak apává válni.

Az áttörés azt jelenti, hogy a jövőben a saját bőrük egy apró darabjából "kitenyésztett" spermiumnak köszönhetően olyan gyermekeik lehetnek, akik genetikailag a sajátjuk.

Forrás: Northfoto

Körülbelül minden hetedik párnak vannak nehézségei a fogantatással, és bár a meddőséget hagyományosan női problémának tartják, valójában ugyanannyira a férfi hibája is lehet, mint a nőé. A mesterséges IVF megtermékenyítés pedig egyeseknek ugyan segítséget jelenthet, sok férfinak mégis azt mondják az orvosok, hogy nem lehet segíteni rajtuk.

A spermium létrejötte a testen belül olyan bonyolult és hosszadalmas folyamat, hogy korábban úgy vélték, lehetetlen megismételni laboratóriumi körülmények között. Az utóbbi néhány évben volt néhány sikerrel kecsegtető próbálkozás, de a legújabb kínai kutatás tűnik a legígéretesebbnek.

Nem jön az a fránya gólya? A hiba a te készülékedben van
Sokszor hallani, hogy nincs meddő nő, csak terméketlen pár. Meddőségről azonban csak akkor beszélhetünk, amikor két év védekezés nélküli szexuális élet mellett sem érkezik meg a gólya. Persze gyakori, hogy a nőket már pár hónap próbálkozás után is elönti a kétségbeesés, és azt gondolják, valami nagy baj van. Sokszor csupán idő kérdése a baba megfoganása, de sajnos előfordulhat, hogy egyéb (fizikai és lelki eredetű) problémák állnak a háttérben. És akkor más megoldásra van szükség. Mielőtt azonban orvosi segítséget veszünk igénybe, érdemes végigvenni ezeket a hátráltató tényezőket.

A Nancsingi Orvostudományi Egyetem munkatársainak sikerült létrehozniuk laboratóriumban egér spermiumokat, ráadásul ezek felhasználásával megtermékenyítettek petesejteket, amelyekből egészséges utódok születtek, melyek később saját utódokat is nemzettek.

A Cell Stem című szakfolyóiratban megjelent kutatáshoz a szakértők először embrionális őssejteket nyertek ki, majd vegyszerek, hormonok és here sejtek keverékével az őssejteket spermatidákká alakították át.

IllusztrációForrás: Thinkstock

A spermatidák kerek, a fejlődés korai stádiumában lévő ondósejtek, amelyek még nem rendelkeznek farokkal, de már képesek a petesejt megtermékenyítésére.

A kutatók azt tervezik, hogy hamarosan elkezdik a humán spermiumok létrehozását is hasonló eljárással, amely siker esetén egy évtizeden belül felhasználhatóvá válhat a termékenységi klinikákon. A kísérletben felhasznált őssejtek embriókból származtak,

de ha a férfiak egy apró bőrszeletét használnák fel alapanyagnak az új ondósejt létrehozásához, a korábban meddő férfiaknak olyan gyermekeik lehetnek, akik genetikailag a sajátjuk.