Kutatók szerint az arcszőrzetben található változatos baktériumflóra új antibiotikumok kifejlesztéséhez is hozzásegíthet bennünket.

A szakáll manapság egyre nagyobb divat a hollywoodi színészektől egészen a királyi családok férfitagjaiig. Az arcszőrzet egészségességével kapcsolatban azonban legalább ugyanolyan heves vita dúlt, mint azzal kapcsolatban, hogy valóban jó megjelenést kölcsönöz-e a szakáll viselőjének.

Leonardo DiCaprioForrás: AFP

Sok férfit elriasztottak a színészek és hírességek körében egyre népszerűbb arcdísz viselésétől azok a fényképek, amelyek az arcszőrzetbe tapadt ételmaradékokat, sőt a szakállra folyó orrváladékot ábrázolták. Egy nemrég napvilágot látott új-mexikói kutatás pedig bélbaktériumok nyomait mutatta ki a véletlenszerűen vizsgált szakállmintákban, mégpedig olyan fajtákét, amelyek általában a székletben is megtalálhatók.

A BBC „Trust Me I'm a Doctor" című műsorában végzett kutatás most állítólag egyszer és mindenkorra eldönti a vitát. A műsor készítői azt is felfedezték, hogy talán a szakállakban rejlik az antibiotikumok legújabb generációja.

A szakértők Dr. Chris van Tulleken vezetésével 20 különböző férfi szakállából vettek mintát, majd a mintákat elküldték elemzésre. Dr. Adam Roberts, a University College London mikrobiológusa a minták kitenyésztésével próbálta ki, mit tud szaporítani. A kutatónak több mint 100 különböző baktériumot sikerült kitenyésztenie a szakállmintákból, főként olyanokat, amelyek általában a bőrünkön fordulnak elő.

Egy másik, úgynevezett Barnesiella baktérium nyomait is kimutatta, amely a vékonybélben található, ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a székletből származik.

Forrás: Thinkstock

Azt is kimutatták, hogy a Staphylococcus epidermidis törzs egy része elpusztít más baktériumokat. Amikor további kísérletekben a baktériumot bevetették az E. coli egyik különösen szívós, gyógyszerrezisztens válfaja ellen, kiderült, hogy megtámadja és elpusztítja a veszélyes baktériumot.

A szakértők elmondták, hogy egy olyan versengő környezetben, mint a szakáll, ahol sok különböző baktériumnak kell harcolnia a táplálékért, a baktériumok antibiotikumokat hozhatnak létre.

Egyes baktériumok továbbfejlődve toxinokat kezdenek termelni, amelyekkel más baktériumokat elpusztítanak, ezek segítségével pedig mi antibiotikum gyógyszereket fejleszthetünk ki.